Adobe verhuist Photoshop naar de cloud. Tijdens Adobe MAX, de Creativity Conferentie, heeft Adobe de nieuwe Creative Cloud geintroduceerd. Adobe stapt hiermee af van Creative Suite en verhuist haar applicaties permanent naar de cloud.

Vanaf juni

Adobe Photoshop CC is vanaf juni exclusief voor Creative Cloud-leden beschikbaar. Adobe's desktop apps, inclusief Photoshop, waren voorheen bekend onder de naam Creative Suite (CS), maar worden nu omgedoopt naar CC om te benadrukken dat zij integraal onderdeel uitmaken van Creative Cloud.

Wat is Creative Cloud?

Creative Cloud is de toegangspoort tot alle applicaties van de vroegere Creative Suite. Ook webontwikkelingproducten zoals Muse & Edge Animation, Lightroom en andere online diensten hebben ook een plaats gekregen in de Creative Cloud.

Als eindgebruiker kan je kiezen om op jaar of op maandbasis te gaan betalen voor de Creative Cloud. Je kan zelf kiezen welke programma's je wil gebruiken en betaalt dan ook een variabele som aan Adobe.

Om tegemoet te komen aan de noden van grote bedrijven heeft Adobe ook een teamformule in het leven geroepen. Een addertje onder het gras is wel dat Adobe elke maand controleert of je je rekening wel hebt betaald. Als dat niet het geval is krijg je geen toegang meer tot het product.

Nadeel: Dit is ook het grootste verschil met Creative Suite, Adobe kon je immers niet geen toegang ontzeggen eens je de dure Creative Suite pakket had gekocht.

Voordeel: "Onze klanten hoeven voortaan niet meer 18 tot 24 maanden te wachten op Photoshop-innovaties. Wanneer een nieuwe Photoshop feature gereed is – of het nu de nieuwe Healing Brush of zoiets ongelooflijks als Content Aware Fill is – leveren we het direct via Creative Cloud," zegt Adobe.

 

Hoeveel kost de creative cloud?

  • Eigenaren van een oudere licentie (CS3 tot en met CS5.5) betalen dan 36,89 euro per maand, ofwel een besparing van 40 procent op de normale huurprijs. De aanbieding geldt alleen als je toestemt met een jaarcontract en loopt tot 31 juli van dit jaar.
  • Wie Creative Suite 6 al had aangeschaft, kan zestig procent besparen op de huurprijs in het eerste jaar (24,59 euro p/m) en krijgt toegang tot het complete assortiment.
  • Na het eerste jaar zal de prijs voor een jaarabonnement stijgen naar 61,49 per maand. Studenten en docenten behouden ook na het eerste jaar de introductieprijs van 36,89 euro per maand.
  • Tenslotte heeft Adobe ook voor de mensen die een enkel softwarepakket willen huren een tijdelijke aanbieding: bestaande klanten (CS3 tot en met CS6) kunnen het eerste jaar 12,29 euro per maand betalen voor de huur van een Photoshop of Dreamweaver, mits ze toestemmen met een jaarcontract. Na afloop van dat eerste jaar betalen ze 24,59 per maand, wederom als ze een jaarcontract afsluiten. Je kunt ervan uitgaan dat de prijzen hoger zullen liggen als je van maand tot maand huurt. We voegen die prijzen toe zodra we die van Adobe hebben ontvangen.

* Alle vermelde prijzen in dit artikel zijn inclusief BTW

Geen Prijsverhogingen

Adobe benadrukt dat klanten van Creative Cloud niet hoeven vrezen voor grillige prijsverhogingen. “Een van de redenen dat CC weerstand opriep bij mensen was hun vrees dat we binnen een paar jaar de prijs zouden ophogen naar 100 dollar per maand. We hebben geen enkele intentie om dat doen, want we zouden het vertrouwen (van de klanten) verliezen, waardoor we falen in onze rol.”

Voor meer informatie, zie kan je terecht op creative.adobe.com/plans.