Sinds november dit jaar test Facebook een nieuwe, gemakkelijkere, manier om videos te bekijken die door vrienden gedeeld zijn. Zonder op de video te hoeven klikken of tikken komen ze tot leven in het nieuwsoverzicht en spelen ze automatisch af zonder geluid. Uit de test bleek dat automatisch afgespeelde video’s 10 procent vaker werden bekeken, geliket, gedeeld of van commentaar werden voorzien. Het is een betere ervaring voor gebruikers en het leidt tot meer engagement.

Testperiode begint deze week 

Deze week begint Facebook met het testen van video’s voor adverteerders. Meeslepend beeld, geluid en beweging zijn vaak onderdeel van grote marketingcampagnes, met name wanneer merken veel aandacht willen trekken voor korte tijd. Of het nu om het lanceren van een nieuw product of het veranderen van merksentiment gaat, dit videoformat is een ideale manier voor marketeers die op zoek zijn naar manieren om een grote indruk achter laten en voor gebruikers die meer interessante content in hun nieuwsoverzicht willen.

Film Divergent als testobject

Voor deze test werkt Facebook samen met Summit Entertainment en Mindshare om een serie video’s te promoten voor de verwachte film Divergent. Een groep gebruikers zal deze videos in het nieuwsoverzicht zien op mobiel en desktop. Zo gaat het in zijn werk:

  • Gebruikers hoeven niet te klikken of tappen om een video te laten afspelen. Videos beginnen direct te spelen als ze op het scherm verschijnen – zonder geluid. Dit is vergelijkbaar met videos die door vrienden gedeeld worden. Als je de video niet wil bekijken scroll je er gewoon voorbij.
  • Als gebruikers op de video klikken zal deze fullscreen getoond worden, het geluid bij de video zal dan ook afgespeeld worden.
  • Op mobiele apparaten zijn video’s die automatisch beginnen te spelen van tevoren gedownload, mits het toestel op Wi-Fi is aangesloten. De video’s zullen dus niet van de databundel van de gebruiker gebruik maken.

Deze informatie geldt niet voor iedere videoadvertentie of pagina updates met video op Facebook: deze vorm van adverteren voldoet aan specifieke behoeften van specifieke marketeers met bepaalde doelstellingen. Facebook blijft in de toekomst werken aan deze nieuwe manier voor merken om de beste ervaring voor gebruikers en marketeers te kunnen blijven bieden.

Hier kun je de nieuwe feature in actie zien.