Steeds vaker stellen werkgevers een gsm, smartphone of tablet ter beschikking van de werknemer. Deze toestellen worden vaak gebruikt op het werk, maar ook in de privé-sfeer. Waardoor er geen duidelijke afbakening meer is tussen werk en privé. Deze situatie zorgt voor technostress zegt de socialistische vakbond ABVV.
 

Online Enquete

Het ABVV bevroeg 1.760 werknemers online om te weten of het gebruik van machines en moderne communicatiemiddelen hun levenskwaliteit al dan niet beïnvloedt. Uit deze enquete kwam naar voor dat de grens tussen beroeps- en privéleven steeds meer vervaagt door het gebruik van communicatiemiddelen.

Technostress

Volgens het ABVV zorgen technische snufjes echter voor ‘technostress’. Zo zeggen 60% van de werknemers dat ze het gevoel hebben dat ze nu ook buiten de werkuren bereikbaar moeten zijn en ze de verplichting voelen om na de werkuren te controleren of ze professionele berichten ontvangen hebben. 

Bovendien zien 7 op 10 van de werknemers dat communicatiemiddelen een factor van stress zijn tijdens en buiten het werk. 7,9 % van de bevraagden voelt de drang die informatiestroom continu in het oog te houden en ruim 50 % doet dat ‘vaak’ of ‘af en toe’. 

Een minderheid, 5,7 %, zegt zich buiten de werkuren verplicht te voelen om te controleren of er professionele berichten op het mobiele toestel zijn binnengelopen.

De volledige resultaten van het onderzoek kan je hier bekijken.

Hoe zit het bij jou? Heb jij soms last van technostress?