De bal ging een tijdje geleden weer aan het rollen nadat Elon Musk in al zijn optimisme beweerde dat binnen 10 jaar Tesla even veel waard kon zijn als Apple. Het zou alleszins niet de eerste keer zijn dat Elon Musk zich bullish zou uitlaten over de toekomst. Ook met Space X, Solar City en de futuristische hyperloop hebben we al kunnen zien dat in korte tijd de wereld veranderde. Maar wat is waar en wat is zwaar overdreven?

Het klinkt misschien gek maar de eerste echte elektrische auto’s rolden pas van de band  een paar jaar geleden. Dan hebben we het over auto’s die enige autonomie hebben (+200km kunnen afleggen) ,een noemenswaardige snelheid bereiken ( +100km/u), meer compacte batterijen hebben (vroegere batterijen waren zwaar en groot waardoor snelheid en bereik beperkt bleven) en last but not least er enigszins toonbaar uit zien (hier moet ik geen tekening bij maken, aangezien de eerste ontwerpers dat blijkbaar ook niet hadden gedaan… ) . Pas recent worden er combinaties gevormd die deze 4 componenten verenigen tot een gepast resultaat.

Stieren- en berengevecht

In discussies als deze maakt het soms minder uit wat er gezegd wordt, als wat er verwacht wordt. En tien jaar vooruit kijken lijkt al helemaal gekkenwerk: 10 jaar geleden konden we zelfs nog niet spreken over een waardige elektrische wagen. Maar voor de stieren zijn de verwachtingen hoog gespannen. Zij beweren dan ook dat het mogelijk is. De beren zijn dan weer niet zo optimistisch en verdenken Musk van hoogwaan.

Wie er gelijk heeft in dergelijke discussies doet er eigenlijk niet zoveel toe; de tijd zal het leren . Men heeft in het verleden al vaak prognoses proberen te doen. Maar men kan stellen dat, indien het ooit al mogelijk was, men tegenwoordig onmogelijk tien jaar in de toekomst kan kijken. Zeker niet met de technologische vooruitgang die volgens experts nog maar aan het begin van zijn hockeycurve staat en komende jaren zich exponentieel zal uitbreiden.

De grote vraag (voor mij) is eerder waarom Musk zelf met zo’n voorspelling komt aanzetten. Ook hij weet wat hierboven is beweerd en de ongelukkige voorspellingen die al door stier en beer zijn voorgeschoteld.

De Man en de markt

Elon Musk werkt natuurlijk wel inspirerend. Onderstaand citaat over de toekomst van Tesla is hiervan weer een voorbeeld:

I’m just saying the sort of back-of-the-envelope — if you make certain assumptions, and I emphasize these are just certain assumptions… I’m not saying they’re true or they will occur. I bet that they do occur, personally — that’s just my personal opinion.

Musk heeft zich intussen al in de rangen vervoegd  als guru en visionair. Sommigen zien in hem de opvolger van Steve Jobs. Hoe het ook mag zijn, feit is dat hij de tijd naar zijn hand probeert te zetten: als je het denkt en wilt, vergroot je de kans dat een bepaald gegeven werkelijkheid wordt. Misschien wel een typische karaktereigenschap van een visionair.

Maar of de markt ook zo optimistisch gestemd is moet nog blijken. Want om werkelijkheid te worden zal een stevige verschuiving in de markt moeten optreden.  In een verdere toelichting over de voorwaarden om zo waardevol te worden als Apple worden een aantal assumpties gemaakt die nog moeten blijken:

"If you take this year’s revenue, around $6 billion or thereabout, and if we’re able to maintain a 50% growth rate for 10 years and achieve 10% profitability number and have a 20 p/e [price-to-earnings-ratio], our market cap would be basically the same as Apple’s is today."

Het zijn zeer ambitieuze streefdoelen waarvan de haalbaarheid nog moet blijken. Wel is het zo dat Tesla Motors bijzonder veel heeft geïnvestereerd in technologieën en infrastructuren die deze uitspraak zouden kunnen laten slagen. Zo zijn er al veel woorden uit de pen gevloeid wat betreft de befaamde Gigafactory, een fabriek die wordt gebouwd om op grote schaal elektrische batterijen te produceren.

De toekomst zal uitmaken wat waar en wat overdreven was. Maar als er tegenwoordig iemand in staat is woorden om te buigen tot daden, is het Elon Musk . Tesla zal ons nog verrassen!