Dat studenten niet zonder hun gadgets kunnen, wisten we al langer. Recent onderzoek door Microsoft wijst echter uit dat deze trend blijft toenemen. Voor sommige studenten is de liefde voor en de afhankelijkheid van technologie zo groot dat ze levensjaren zouden opofferen om verbonden te blijven: een op vijf van de ondervraagde studenten leeft liever zestig jaar lang met internettoegang dan tachtig te worden zonder toegang tot het web. Dat wijst erop dat studenten internettoegang als een basisbehoefte zien naast eten, slapen en onderdak.

Liever naakt op straat

De enquête, die door 2.800 studenten verspreid over zes Europese landen (België, Finland, Ierland, Italië, Noorwegen en Spanje) werd ingevuld, toont ook aan dat jongeren begaan zijn met hun privacy. Een kwart (26%) zou liever naakt over straat lopen dan zijn internetactiviteit voor iedereen zichtbaar te maken. Met een budget van vierhonderd euro dat binnen het uur op moet, zou bijna de helft van de studenten (44%) een nieuwe smartphone, tablet of spelconsole kopen. Multimedia zijn hiermee veruit de meest gekozen optie, naast een weekendje weg met vrienden (15%), kledij kopen (11%) of concerttickets (slechts 2%).

Wat zeker meespeelt bij die beslissing is dat bijna een derde (29%) indruk wil maken op zijn vrienden met nieuwe technologie en graag als ‘app goeroe’ gezien wil worden door zijn vrienden. De liefde voor apps is dermate groot dat 37% van de respondenten liever levenslang gratis apps zouden krijgen dan levenslang gratis eten. Iets meer dan de helft (53%) heeft altijd zijn smartphone of tablet bij zich, zowel in de les als in de vrije tijd.

Meer nood aan een gesprek face to face

Ondanks de grote liefde voor technologie zijn de studenten minder dan verwacht op de hoogte van waar deze technologie toe in staat is. Twee op vijf (39%) geeft toe dat ze hun elektronische snufjes niet op de meest efficiënte manier gebruiken. Zowat 17% spendeert meer tijd aan online te lezen over het sociale leven van zijn vrienden dan zelf plezier te maken. Bijna de helft (45%) denkt dat het studentenleven plezanter zou zijn als mensen minder naar hun schermen zouden kijken om vaker face to face te praten.

De resultaten van het onderzoek kan je bekijken in onderstaande infographic: