J.K. Rowling voorstellen is overbodig. De Britse schrijfster heeft met haar boeken en de verkoop van de rechten om ze te verfilmen op haar vijftigste een fortuin vergaard dat op meer dan 2 miljard euro wordt geraamd. En dat terwijl ze in 1990 nog als secretaresse voor Amnesty International werkte en een moeilijke tijd doormaakte omdat ze straatarm was en haar moeder net was gestorven. Het parcours dat ze aflegde houdt belangrijke lessen voor iedereen die carrière wil maken of succesvol wil zijn in business.

1. Wees niet overhaast

Rowling schreef al heel haar leven en had twee romans klaar voor ze het idee kreeg voor de Harry Potter cyclus. Maar ze voelde zelf aan dat die romans niet goed genoeg waren en ging er dan ook niet mee leuren bij uitgeverijen. Ondernemers of mensen die een carrière najagen maken vaak de fout te snel te willen gaan en niet het geduld te kunnen opbrengen tot ze zelf of hun product echt klaar zijn. J.K. Rowling wachtte tot ze zeker van haar stuk was en ging er pas dan voor de volle 200%.

2. Grijp een gouden idee als het zich aandient

J.K. Rowling zat op een trein van Manchester naar Londen toen ze plots het idee kreeg voor Harry Potter en de tovenaarsschool. In plaats van het af te doen als “te gek”, liet ze het niet los. Ze vertelde al in veel interviews dat ze na die treinreis van vier uur alle karakters in haar hoofd had die ze in het boek aan bod wilde laten komen. Laat dus ideeën toe in je hoofd en druk ze niet dadelijk de kop in, omdat ze “rationeel toch niet haalbaar zijn”.

3. Blijf erin geloven

Rowling trouwde in 1992 met een Portugees die ze in dat land had leren kennen toen ze er Engelse les ging geven. Ze scheidde een jaar later en verhuisde als alleenstaande moeder naar Schotland, waar ze van een uitkering moest

leven. In 1995 tikte ze het manuscript van het eerste Potter-boek uit op een oude typemachine en bood het bij twaalf uitgeverijen aan, vooraleer het een kans kreeg. Maar ze bleef erin geloven en gaf niet op. Een les in doorzettingsvermogen die iedereen altijd voor ogen kan houden.

4. Laat je niet afleiden

Toen Rowling van de uitgever die ze uiteindelijk had gevonden om haar eerste twee boeken uit te geven de raad kreeg om ook een baan te zoeken omdat ze “toch weinig kans maakte om geld te verdienen met kinderboeken”, sloeg ze dat advies in de wind. Omdat ze voor ogen had dat er zeven boeken moesten komen.

5. Volg je passie

Niemand is ooit succesrijk geworden door geld en roem na te streven. Ook J.K. Rowling niet. Ze deed gewoon wat ze graag wilde doen: boeken schrijven die ze ook graag zelf had willen lezen. Ook daar kan je van leren voor je carrière of voor je zaak: focus op het unieke dat je aan de wereld te bieden hebt. Volg je passie. En dan komt de rest meestal vanzelf.

Soms in de vorm van groot geluk dat je van je hobby je beroep kan maken of dagelijks bezig kan zijn met wat je graag doet – dat is heus niet iedereen gegeven – of soms zelfs in de vorm van geld en roem.