Top-ondernemers Elon Musk (Tesla) & Richard Branson (Virgin) hebben vorige week via Google’s chatdienst Hangouts tips gegeven voor entrepreneurs. Hier een overzicht van wat je moet onthouden:

Just do It!

Branson: “Als je een idee hebt waarmee je het leven van anderen positief kan beïnvloeden, dan moet je niet twijfelen. Just do it!”

Musk: “Begin met iets dat gebreken vertoont en bekijk hoe jij dat beter kan maken. Vraag vooral ook jouw vrienden & kenissen om zoveel mogelijk feedback over jouw idee. Hou het idee niet voor jezelf.”

Falen

Musk: “Als je een bedrijf opstart zijn er altijd crisismomenten. Zo zijn er altijd dingen die gebeuren die je nooit had zien aankomen. Meestal is het jaar 2 tot 5 het moeilijkst in een bedrijf. Bij SpaceX was dat niet anders, de eerste drie keren zijn we gefaald met het lanceren van een raket in de ruimte, in die tijd waren we gewoon te dom om een raket in de ruimte te krijgen. Om het een 4de keer te proberen hadden we amper geld, maar het is dan uiteindelijk toch gelukt. Nog niet zo lang geleden stonden we met Tesla & SpaceX nog aan de rand van de afgrond.”

Branson: “Ik kende Elon al toen het wat minder ging bij Tesla & SpaceX. Het verbaast me dat zijn haar niet grijs geworden is in die periode. Er is maar een klein verschil tussen succes en falen. Je moet de slechte periodes gewoon overleven. Bij Virgin was dat niet anders.”

Multitasken

Musk: “Een goede raad voor diegenen die meerder projecten tegelijk tot een goed einde te brengen: doe het niet, zeker niet als je middelen schaars zijn! Mijn raad: focus op 1 bedrijf en werk zoveel je kan aan dat idee. Op die manier krijg je de meeste kans op succes.”

Branson: “Als je meerdere bedrijven tegelijk wil managen zoek je best iemand die in staat is om jouw bedrijf dagelijks te leiden. De meeste entrepreneurs vinden het moeilijk om los te laten & hebben geen tijd om de juiste persoon te vinden die hun taken kan overnemen. Toch is het een investering die de moeite waard is; want op deze manier krijg je kostbare tijd terug, voor jouw familie en voor jezelf. Zo kan je weer een helicopterzicht ontwikkelen over de zaken. Het is belangrijk om te beseffen dat jij niet niet noodzakelijk dé beste persoon bent om het bedrijf van dag tot dag te leiden.”

Het volledig video-interview met Elon Musk & Richard Branson kan je hieronder bekijken: