Twee Producten die zo slim zijn dat je niet meer zonder zou kunnen:

Jappe Pollentier
Door Jappe Pollentier Innoveren

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons leven, en door de recente aankondiging van Apple lijkt de boom van smartwatches er ook aan te komen. Naast deze prominente zaken, zijn er ook heel wat andere producten die mee-evolueren met het ‘slimme tijdperk’. Trendwatchers voorspelden al geruime tijd dat deze eraan zaten te komen, maar nu lijkt de evolutie echt gestart. Hier twee voorbeelden die aantonen hoe zo'n slimme devices ons leven een pak aangenamer zullen maken: 

Hoewel smartphones nog niet zo’n lange tijd in de winkelrekken liggen, is het vrijwel ondenkbaar om een leven zonder voor te stellen. Een gewone telefoon bestaat nog, maar wordt vaak als reserve gebruikt, of als de batterij echt eens lang moet meegaan. Deze ontwikkeling werkt zich stilaan voort naar andere producten, alledaagse zaken waarvan we het niet onmiddellijk zouden verwachten. In Barcelona konden we onder andere de Bluesmart zien. Een slimme valies die werd voorgesteld op het Mobile World Congres in maart.

Met een slimme valies op reis

De valies werd in oktober 2014 gelanceerd via het crowdfunding platform Indiegogo. In slechts enkele maanden haalde Bluesmart meer dan twee miljoen dollar op dankzij de 8000 pre-orders. De valies biedt een batterij en de daarbij horende aansluitingen aan, om overal en altijd je smartphone of laptop te kunnen opladen, een slot dat via Bluetooth geopend kan worden en heeft de valies een ingebouwde weegschaal.

Daarnaast kan je de valies altijd volgen in real-time, waar tegenwoordig ook meer en meer vraag naar is. “Als doorwinterde reizigers en liefhebbers van technologie, wilden we een oplossing vinden om het gemak en de extra functionaliteiten die de technologie ons biedt te combineren.” vertelt Lisa Besserman, communicatie verantwoordelijke van Bluesmart. “We hebben veel onderzoek gedaan, zowel naar het product als de markt. De vraag naar dergelijke producten stijgt, de technologie verbetert, en de mensen willen de comfort en veiligheid die Bluesmart hen biedt.”

Domotica in bed

De trend is niet alleen zichtbaar in de markt van de valiezen, maar ook bij de matrassen lijkt er zich een evolutie voor te doen. Zo heeft Luna, een start-up gebaseerd in New York, recentelijk hun slimme matras gelanceerd. “De vraag groeit en steeds meer fabrikanten zijn op zoek naar manieren om technologie in hun producten te integreren. Daarbij is de consument al geruime tijd op zoek naar manieren om hun slaapproblemen op te lossen. Wij geloven dat onze technologie hen daarbij kan helpen.” Maakt Alexandra Zatarain duidelijk, co-founder van Luna.

De matras kan opgewarmd worden via een applicatie en kan andere domotica afsluiten eens het merkt dat je in slaap bent gevallen. “Onderzoek toonde aan dat temperatuur de grootste factor is van slaapproblemen, en dankzij wetenschappelijke raad van slaapartsen kwamen we met deze oplossing. De andere functionaliteiten spelen in op de woningtrend, waar domotica meer en meer aanwezig is."

Blijvende evolutie

Een slimme valies of matras, het zijn maar twee voorbeelden van een evolutie die zich prominent in de markt zal zetten. Crowdfundingscampagnes spelen hierbij een belangrijke rol, enerzijds om geld op te halen en de productie mogelijk te maken, maar anderzijds om de mensen al warm te maken, en te kijken of er een aanwezige markt is voor het product. Meer informatie over Bluesmart vind je op hun website, waar je net als bij Luna het product kan pre-orderen.

© - Jappe Pollentier - 2015