Uber, de app waarmee je makkelijk een privé taxi kan bestellen, lanceert een charmeoffensief naar de taxisector. De populaire app, die de taxi-industrie wereldwijd op zijn kop zet, biedt nu ook de mogelijkheid om normale taxi’s te bestellen via haar app. Hierdoor kunnen traditionele taxibedrijven ook hun graantje meepikken. Voorlopig test uber deze UBERtaxi dienst in Londen, het is nog niet geweten of het ook naar andere Europese steden komt. 

Protest

Gisteren demonstreerden duizenden taxichauffeurs tegen de taxi-app Uber in Rome, Londen, Berlijn & Madrid. Ze vinden dat de app zich aan de regels moet houden die gelden in de taxi-industrie.

Uber vindt dat gebruikers bewust moeten kiezen of ze met een reguliere taxi willen meerijden of met een privé-voertuig. Uber vindt dat hun dienst immers valt onder privé vervoer & dus niet aan dezelfde rechten en plichten voldoet als een regulier taxi-bedrijf.

Meningen zijn verdeeld

Sommige overheden volgen de redenering van Uber niet & hebben de dienst intussen verbannen. Zij vinden, net als de taxichauffeurs, dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Zo zijn de Uber-voertuigen al verboden in Brussel & Berlijn.

Toch vinden ook velen dat de taxisector moet accepteren dat innovatie optreedt en dat er geen sprake is van oneerlijke concurrentie. Ook Europees commissaris Neelie Kroes neemt het op voor Uber:

‘Digitale vernieuwingen zoals Uber zijn hier om te blijven. We moeten met hen werken, hen niet tegenwerken.’

Charmeoffensief

Om tegemoet te komen aan de protesten doet Uber een geste. Zo wordt het ook mogelijk om reguliere taxi’s te bestellen via de app & niet langer alleen die van Uber. Deze dienst heet UberTAXI. 

Uber lanceert deze dienst eerst in Londen. Zo heeft de app een een samenwerking met London's Black Taxis. Uber neemt 5% commissie op elke rit die het taxibedrijf doet met Uber klanten. 

Meer info: blog.uber.com/UberTAXI