Vliegtuigpassagiers kunnen voortaan bij het taxiën, opstijgen en landen muziek beluisteren, video's bekijken of werken op een laptop of tablet. Dat heeft de Europese Commissie aangekondigd.

Gate to Gate

Het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) heeft nieuwe richtlijnen vrijgegeven waardoor gadget-gebruikers niet langer hun apparaten uit hoeven te zetten tijdens het landen, opstijgen en taxiën. Op die manier mogen de apparaten van reizigers van gate tot gate ingeschakeld blijven. Tenminste als ze in vliegtuigmodus staan.

Regels worden ingevoerd in komende weken

Volgens Eurocommissaris voor Transport Siim Kallas zal het nog enkele weken duren eer de nieuwe richtlijnen in de praktijk zullen worden ingezet. Intussen wordt onderzoek gedaan naar de impact van inschakelde elektronische apparaten tijdens een vlucht. Daarrond zou nog meer regelgeving komen in de komende maanden.

WiFi & 3G/4G aan boord


Momenteel laten luchtvaartmaatschappijen nog geen telefoon- of wifiverbindingen op vliegtuigen toe. Verbinding maken met een netwerk kan momenteel enkel op de schaarse toestellen die reeds uitgerust zijn met een boordsysteem. De Commissie nam onlangs al technische besluiten om 3G en 4G mogelijk te maken in dergelijke vliegtuigen