Bron foto: Shutterstock

Tim Cook, Jack Dorsey, Richard Branson, het zijn maar enkele van de succesvolle ondernemers die zweren bij hun ochtendlijke work-out. Ook mediteren is een populaire bezigheid bij drukbezette CEO’s. Beide rituelen zouden bijdragen aan glansrijk ondernemerschap. Maar wist je dat lezen dat ook doet? Toegegeven, het is op het eerste gezicht niet zo stoer als een marathon lopen of op een  vlotje middenin de zee in een of andere chakra-houding tot rust te komen. Maar hé, dit gebruik kan je tenminste toepassen vanuit je luie zetel. Vijf redenen dat jij er ook mee moet beginnen:

1. Je kan ideeën van andere ondernemers leren kennen

Als je kiest voor boeken geschreven door andere ondernemers, dan leer je bijvoorbeeld hoe hij of zij een eigen business opstartte, met mislukkingen omging of hoe hun bedrijfsstructuur in elkaar zit. Ideeën die je kunnen inspireren of die je zelfs kan toepassen in je eigen onderneming.

2. Het verlaagt je stress

Lezen kan je stressniveau met 68% naar beneden halen. Daarmee is lezen stressverlagender dan wandelen of muziek luisteren. Een goedgeschreven boek of artikel trekt je even weg uit de realiteit en leidt je gedachten van de stress af. Zo kan je weer helemaal relaxen en je daarna weer volop focussen op je alledaagse bezigheden.

Man leest boek

Bron foto: Shutterstock

3. Je ziet de dingen eens vanuit een ander perspectief

Je roest snel vast in je eigen denkpatronen. Daarom is het goed om boeken te lezen over dezelfde obstakels die jij of je bedrijf het hoofd moeten bieden. Zo zie je jouw probleem eens met een andere, frisse blik. Wie weet ligt de oplossing gewoon binnen handbereik. Tegelijk leert het je ook meer open staan voor andere opinies binnen je bedrijf.

4. Het verbetert je analytisch  denkvermogen

Deze eigenschap geldt vooral als je fictie leest. Vooral bij de klassieke ‘whodunnits’ pikt je geest kleine aanwijzingen op die leiden tot de dader. Het combineren van al die feitjes vereist analytisch denken. Een leuke manier om je analytisch denkvermogen bij te schaven!

Man leest boek

Bron foto: Entrepreneur.com

5. Je productiviteit krijgt een heuse boost

Lezen is voor veel mensen een van de zeldzame keren dat hun geest maar op één ding gefocust is. Zeldzaam in een wereld met veel aandachtvragende prikkels. Dankzij lezen, leer je weer je focus vinden. Wat op zijn beurt dan weer goed is voor je productiviteit, want je kan weer langer geconcentreerd aan één ding doorwerken.

Naast dat het leuk en ontspannend is, heeft lezen nog tal van andere voordelen! Genoeg redenen om vanavond weer eens een boek te lezen. Welke boekentips heb jij nog voor ons?