foto: Netflix VP Joris Evers

Hoe komt het eigenlijk dat het Netflix-aanbod in België een pak kleiner is dan dat van andere landen? Niet alleen de Verenigde Staten hebben een veel groter aanbod, maar ook piepkleine landen zoals Suriname, Sint Maarten en Martinique hebben een veel groter aanbod dan Europese landen. Hoe dat komt? De Morgen vroeg het aan Netflix-topman Joris Evers: 

Piepkleine landen zoals Suriname, Sint Maarten en Martinique hebben een groter aanbod dan België

Uit cijfers van Netflix-cataloog specialist uNoGS blijkt dat België een catalogus heeft van 1996 films en tv-series. Toch mogen we niet klagen. Kijk maar naar onze buurlanden: waar Nederland slechts 1744 items heeft, en Duitsland en Frankrijk het met 1598 en 1811 video's moet doen. 

Als je dat vergelijkt met het aanbod in de Verenigde Staten met 5183 items, Canada (3452) & het Verenigd Koninkrijk (3039) blijkt er dus een gigantisch verschil te zijn. Je zou kunnen zeggen dat deze landen meer inwoners heeft en daarom ook een groter aanbod heeft, maar dat blijkt niet het geval. 

Kleine landjes als Suriname, Sint Maarten en Martinique hebben dan weer een gigantisch aanbod ter beschikking. Respectievelijk 3818, 4210 en 4642 video's.

Hoe komt dat eigenlijk? 

Volgens Netflix is er een logische verklaring. "Hoe jonger de dienst, hoe kleiner het aanbod", vertelde Netflix-topman Joris Evers aan De Morgen. "We zijn in de Verenigde Staten beginnen streamen in 2007. We hebben dus negen jaar de tijd gehad om te investeren, ons aanbod uit te breiden en om het aantal abonnees op te bouwen."

Joris Evers vertelde aan De Morgen dat als je de Netflix-bibliotheek van de VS vergelijkt met die van nieuwe landen die amper een jaar Netflix-toegang hebben, de verschillen groot zijn. "Het aanbod is afhankelijk van de volwassenheid van de dienst," zegt Evers.

Het Netflix-aanbod in Amerikaanse landen, dus ook piepkleine landjes als Martinique of Suriname, zijn volwassener en krijgen daarom meer content te zien.

"Binnen 4 jaar heeft Netflix overal hetzelfde aanbod"

Dat ze bij Netflix bewust zijn van de aanbod-frustraties van hun klanten is duidelijk. "Iedereen is eraan gewend dat het internet wereldwijd is. Het idee dat jouw locatie invloed heeft op wat je te zien krijgt, past niet in dat concept," klinkt het bij Netflix. "Wij proberen daar verandering in te brengen, want door locatiebeperkingen werk je piraterij in de hand."

De video on demand dienst heeft intussen ook VPN-diensten verboden. Hierdoor kunnen consumenten niet langer doen uitschijnen dat ze eigenlijk vanuit Amerika (of andere landen) surfen. De vraag om de strijd aan te gaan tegen VPN komt immers van de producenten zelf, en niet van Netflix. "Wij zouden VPN'ers liever niet bestrijden, maar zo gaat het er helaas aan toe in deze industrie," zegt Evers. "Als we dat niet doen, dan zijn we in strijd met licentieovereenkomsten met de producenten."

Net daarom zet Netflix ook erg in op eigen producties. Op die manier kunnen ze makkelijk content verspreiden over de hele wereld. Series zoals Orange Is The New Black, House of Cards, Marco Polo en Narcos zijn daar een voorbeeld van. Volgens Netflix zou in de nabije toekomst het aanbod in alle landen hetzelfde moeten zijn. Maar dat zou pas binnen 3 à 4 jaar het geval zijn. Nog even geduld dus :) 

bron: De Morgen / unogs