Gisteren introduceerde de kersverse CEO van Microsoft, Satya Nadella, Office voor de iPad. Documenten bekijken kan gratis, om ze te bewerken moet je een jaarlijks Office-abonnement afsluiten. Is de introductie van Office op de iPad de eerste stap in een reeks van belangrijke koerswijzingen voor Microsoft? 

Office voor de iPad

Nieuwe koers van Microsoft

Nadella staat nog maar 53 dagen aan het stuur bij Microsoft. De keuze om Office aan te bieden voor de iPad staat symbool voor de nieuwe wind die hij wil laten waaien doorheen het bedrijf. Zo lijkt het erop dat Microsoft haar producten wil aanbieden op elk platform & apparaat en niet langer op eigen toestellen. Daarom zou de aankondiging van Microsoft gezien kunnen worden als eerste stap van een aantal belangrijke koerswijzigingen.

"We think about users both as individuals and organizations spanning across all devices," zei Satya Nadella gisteren. 

Nadella wil dus dat Microsoft producten op alle apparaten draaien, ongeacht of deze apparaten nu draaien op Windows of op die van concurrenten zoals Android of iOS. Een toch wel opmerkelijke zet van Microsoft. Hoogst waarschijnlijk zal Office voor Android niet lang op zich laten wachten & zullen ook andere Microsoft-diensten hun weg vinden naar de apparaten van de concurrentie.

John Gruber van Daring Fireball beschreef de introductie van Office for iPad zo

„Microsoft services, sending data to and from every networked device in the world. The next ubiquity isn’t running on every device, it’s talking to every device.”

Prijs & beschikbaarheid

Office for iPad is een gratis applicatie. Maar er zit een addertje onder het gras, zo kan je bestanden gratis bekijken, maar als je ze wil bewerken moet je een Office 365 abonnement afsluiten.

Zo’n abonnement kost 99 euro per jaar of 10 euro per maand. Met dat abonnement kan je Office installeren op 5 computers (Mac & PC). Je krijgt er per gezinslid 20 gigabyte cloudopslag bij bij Microsoft OneDrive & kan krijg je ook 60 gratis Skype minuten per maand. Naar verluidt komt Microsoft binnenkort met een persoonlijk abonnement (voor 1 persoon) voor 69 euro per jaar.

Het pers-event van Microsoft kan je hier herbekijken