Privacy kwesties zullen nog lang het discussieveld rond technologische vooruitgang domineren. Ik heb er zelf al een paar keer over geschreven, maar ik wil nu gewoon even een verhaaltje vertellen. Iets wat iemand in mijn omgeving is overkomen. Iets met “Bang with friends”. Iets met privacy en de gevolgen wanneer het niet gerespecteerd wordt.


Tot zover nog niet echt een probleem met privacy. Behalve misschien het feit dat je geen keuze hebt om op die pagina te verschijnen. Ook al gebruik je zelf de app niet of heb je er zelfs nog nooit van gehoord, van zodra je een Facebook profiel hebt, moet je eraan geloven.

Marieke was bij de lancering even gaan kijken wat er te doen was. Vrij snel was het haar duidelijk dat dit niet haar ding is. Wat Marieke niet wist, is dat bij haar Facebook profiel “Bang with friends” nog als actieve app stond.

Nu heb je bij Facebook de mogelijkheid om te kijken wie van je vrienden een app gebruikt vooraleer je die zelf zou gebruiken. Dus om te zien of het wel de moeite is. Dit is niet anders met Bang with friends. Iemand uit haar netwerk had het stompzinnige idee om een screenshot te nemen van de pagina met zijn vrienden die de app gebruiken. Marieke stond hiertussen.

De foto kwam vervolgens op die “vriend” zijn profiel en om helemaal de zak uit te hangen had hij iedereen getagd. Nu is Marieke niet zo intensief met Facebook bezig, dus ze had de instelling nog niet gewijzigd waarbij je eerst toestemming moet geven voor iemand iets op je profiel kan zetten. Ze wist overigens niet dat dit kon.

De foto kwam dus op haar eigen profiel terecht, waar haar vriend en haar familie het direct konden zien. Nu moet je weten dat ze uit een heel conservatief gezin komt. Marieke kreeg haar driessende vader aan de lijn.

Het resultaat is dat Marieke door haar eigen vader een hoer werd genoemd, dat ze uit het huis is gezet en dat ze nu wanhopig op zoek moet naar een oplossing om te kunnen blijven studeren. Want haar ouders willen niet betalen voor “zo iemand”. Ook haar vriend heeft haar vaarwel gezegd, dus nu staat ze er helemaal alleen voor.

Privacy voor losers, Cain Ransbottyn?

Als ik zo’n situaties hoor, heb ik moeite om het verhaal van anti-privacy evangelisten zoals Cain Ransbottyn serieus te nemen. Zij stellen namelijk dat digitale privacy iets uit het verleden is. Dat we er ons met andere woorden moeten over zetten en beseffen dat we de meeste zaken uit ons leven niet meer verborgen kunnen houden. Erger nog, we moeten ons er niet enkel overzetten, we moeten het in ons voordeel gebruiken. Winst maken en aan populariteit winnen door alles van je leven te delen.

Nu heb ik zo wel het vermoeden dat Cain Ransbottyn dit eerder als een shock-tool gebruikt, een aandacht-magneet. Het zou me verwonderen dat er helemaal niets in zo’n mensen hun leven is dat ze liever binnen beperkte kringen houden. Zelf is Cain een product geworden die zijn geluk en tegenslagen inzet om er winst uit te halen, zoals hij beschrijft in deze presentatie.

 
Deze digitale prostitutie van het individu kan nooit tot iets goed leiden. Het is een kortzichtige visie die mensen reduceert tot een verkoopbaar product.
 

Het grootste probleem is dat digitale gegevens ALTIJD uit hun context getrokken worden. Neem Marieke als voorbeeld. Ze gebruikte de app niet. Ze was er zelfs tegen. Toch heeft het heel haar leven overhoop gegooid. En ze zal ongetwijfeld niet de enige zijn die zoiets meemaakt.

Privacy is belangrijker dan ooit. Een houding zoals die van Cain, “het is te laat, get over it, profit from it”, is een oplossing voor mensen die niet om hun omgeving geven. En vooral voor mensen die de mentale capaciteiten niet hebben om de discussie te voeren over dit onderwerp. Het is zoals je zou zeggen: “Het klimaat is al naar de knoppen, get over it”. Het is geen simpele discussie en het zal de eerste jaren niet opgelost zijn.

Het zal wellicht nooit opgelost zijn. Maar net zoals er over economie, sociale kwesties en ethiek blijvend wordt gediscussieerd, zal dit ook met privacy het geval zijn.

Opgeven en met de benen open op de grond gaan liggen is volgens mij geen optie.