Afgelopen donderdag was Bloovi te gast bij Idealabs voor de screening van The Startup Kids, een documentaire over het leven als jonge webentrepreneur in de Verenigde Staten en Europa. Met deze filmavond zet Idealabs meteen de toon voor 2013: hoe meer mensen ze kunnen inspireren en aanzetten tot het ondernemerschap, hoe beter!

Startups in België

Dergelijke initiatieven om de startupscene in België aan te wakkeren zijn meer dan welkom. Dat bleek ook uit de Q&A die volgde op de film. De discussie draaide vooral  om de vraag: waarom zijn er eigenlijk zo weinig startups in België? Akkoord, de grootte van ons landje speelt niet in ons voordeel, en de taalbarrière ook niet. Maar misschien is de belangrijkste oorzaak wel net ons comfortabele leven. In de Verenigde Staten zijn jobs voor pas afgestudeerden vaak niet dik betaald, vakantiedagen zijn er niet in overvloed en je job kan je ook zo weer kwijt raken. Dus waarom niet voor jezelf beginnen? Het risico is echt niet zó veel groter... En als je faalt, dan heb je iets bijgeleerd! 

Vergelijk de situatie dan met België waar het relatief makkelijk is om na het afstuderen een goed betaalde job te krijgen, met lekker veel vakantie. Een comfortabel leven vergeleken met het leven van een startende ondernemer: vol risico, voor vakantie is er geen tijd en geld is er zeker niet in overvloed...

Wanneer je dat dan combineert met de lastige Belgische wetgeving, het onderwijs dat te weinig focus legt op het ondernemerschap, het idee dat falen hier echt "not done" is, … dan is het misschien geen wonder dat hier weinig startups te vinden zijn? En daar ligt dus de uitdaging voor Idealabs: mensen inspireren en tot actie aanzetten, ondanks de hindernissen.

Idealabs schakelt versnelling hoger

Vorig jaar lanceerde Idealabs de Accelerator: een programma van 3 maanden waarbij ze een aantal startups begeleiden bij het uitwerken en lanceren van hun idee. Om nog toegankelijker te worden hebben ze Coffeelabs geopend, de ideale plaats om (would be) entrepreneurs samen te brengen in een losse omgeving.

In 2013 willen ze graag nog een stap verder gaan door te focussen op 3 pijlers: educate, inspire & engage. Een eerste stap daartoe is de Startup Campus met lessen en workshops rond het opzetten van startups. Inspireren doen ze dan weer door het organiseren van een filmavond rond The Startup Kids, maar er komt dit jaar ook nog een grote conferentie aan. Maar het belangrijkste voor een startup is natuurlijk "doen" en dus mogen we dit jaar heel wat Hackathons, Ideathons, Startup Weekends, Open Pitching Events, Matchmaking Events, ... verwachten bij Idealabs in Antwerpen.

De vraag die ons nog rest is: kunnen dergelijke initiatieven zoals Angel.Me (waarover we het vorige week al hadden) en Idealabs genoeg bieden om beginnende webentrepreneurs aan te zetten om echt iets te gaan doen met hun ideeën of is er meer steun nodig vanuit het onderwijs en de overheid?