Bron foto: Shutterstock

Altijd en eeuwig verbonden. We kunnen het ons haast niet anders meer voorstellen. Maar wat als het hele internet eruit lag voor een dag? De impact daarvan heeft gevolgen die je misschien niet meteen zou verwachten.

Enorme evolutie

In 1995 had minder dan één procent van de wereldbevolking toegang tot het internet. Het wereldwijde web was toch nog een nieuwigheid die veel belangstelling en vragen opwerkte. Nu is ongeveer de helft van onze planeet online terug te vinden.

Een onderzoek wees uit dat bijna driekwart van alle Amerikanen dagelijks het internet gebruikt. Dichter bij huis, in de U.K., vinden we gelijkaardige cijfers. Daar gaven negen op tien volwassenen aan het internet gebruikt te hebben in de laatste drie maanden. Kunnen we ons wel nog een leven zonder voorstellen?

“Een van de grootste problemen met het internet vandaag is dat mensen het zo vanzelfsprekend vinden - toch beseffen ze niet hoeveel het samenhangt met bijna elk aspect in ons leven,” vertelt William Dutton van Michigan State University, auteur van het boek ‘Society and the Internet’. “Ze denken er zelfs niet over na hoe het zou zijn als je er géén toegang tot zou hebben.”

Dreiging is reëel 

Het internet is niet onkwetsbaar. In theorie zou het nationaal of zelfs globaal kunnen ontzegt worden. Dat kan op meerdere manieren - zowel op een online als offline niveau. Zo zouden routers het doelwit kunnen worden, maar evengoed DNS servers.

Ook de internetkabels die diep in de zee liggen, zijn niet onfeilbaar. Heel wat moeilijker om te saboteren, maar ze geraken wel af en toe beschadigd, al dan niet per ongeluk. En niet enkel hackers, maar ook overheden kunnen het internet toegooien. Sommige overheden hebben namelijk een ‘kill switch’, waarmee ze het internet in hun land kunnen plat leggen. Een voorbeeld daarvan is Egypte, dat tijdens de Arabische lente het internet afzette. Ook Turkije en Iran maakten zich hier al schuldig aan. De U.S. zou ook een kill switch overwegen. Niet om hun volk toegang tot het internet te ontzeggen, wel als noodmaatregel wanneer er een grootschalige cyberattack op het land plaatsvindt.

Arabische lente

Bron foto: MidoSemsem/Shutterstock

De grootste dreiging blijkt zich echter buiten onze planeet te vinden. Een zonnevlam kan al onze satellieten verstoren, waardoor het op de aarde helemaal fout dreigt te lopen.

Gelukkig duren de meeste onderbrekingen niet lang. Bijna alle internetbedrijven hebben een plan B en heel wat personeel om de dingen terug draaiende te krijgen. Toch kunnen kleine onderbrekingen al een groot effect hebben. Maar niet meteen op wereldvlak.

Economie valt niet stil

Zo zou de wereldeconomie - verrassend genoeg - niet al te veel last ondervinden van een internetstop. Meer nog: in sommige gevallen het zou mensen zelfs productiever maken. Ze gaan taken afwerken die altijd voor zich uit schuiven, zoals papierwerk in orde brengen. In het slechtste geval stoppen mensen met werken en doen ze hun taken enkele dagen later. Een internetonderbreking van enkele dagen valt dan nog het best te vergelijken met een verlengd weekend.  Ook zouden we met een gerust hart nog de trein, bus en het vliegtuig kunnen nemen. Op korte termijn - niet langer dan een dag - zouden die diensten nog kunnen draaien.

Een internetonderbreking zou ons vooral op psychologisch vlak parten spelen. Het internet is gebouwd rond sociale contacten. Plots kunnen we niemand meer bereiken. Een akelig gevoel.

Vrouw op smartphone

Bron foto: Shutterstock

“Het idee leeft dat mensen zonder internet socialer zouden worden en meer contact met vrienden en familie opnemen, maar niets is minder waar,” aldus Dutton. “Onderzoek wijst uit dat mensen die het internet gebruiken net socialer zijn dan zij die dat niet doen.’

In sommige situaties zouden we tot meer sociaal contact gedwongen worden. We zouden plots écht met onze collega’s moeten spreken in plaats van een snel mailtje te sturen. Maar dat maakt ons niet socialer - het geeft ons net een stresserend gevoel. Ook gaan maar weinig mensen plots met vreemden aan de bushalte beginnen kletsen omdat ze geen toegang hebben tot het internet. 

Een internetstop zou ons dus erg ongemakkelijk doen voelen en ons een gevoel van constante stress geven. Dat terwijl de rest van de wereld nog wel even blijft doordraaien. Het hakt er dus vooral op persoonlijk niveau in. 

Bron: BBC Future