Bron foto: Shoptab.net

Video’s: ze scoren veel beter dan andere posts. Maar wat maakt video’s zo viraal op Facebook? Hoe weten dezelfde pagina’s keer op keer zoveel likes, shares en views te bemachtigen zonder €1 uit te geven? Wisten deze content makers meer dan mij?

Jep, tot ik de ‘code’ kraakte…

Mijn video’s werden beter en beter en even later maakte ik deze virale video. Toeval? Nee hoor… Want na het onderzoeken van honderden video’s ben ik trends beginnen zien. Ook de studie van professor Marketing, Jonah Berger, van Wharton School of Business inspireerde me. Hij onderzocht welke content viraal gaat online.

Voor zijn werk werd hij al meerdere malen gepubliceerd in de Wall Street Journal, New York Times, The Economist en meer. Hij sprak vooral over de effecten van emoties op virale content. 

Ik mixte al de principes en technieken samen en even later wist ik meer dan 1 miljoen mensen organisch te bereiken. Viraal gaan doe je natuurlijk niet met elke video…maar zelfs als je slechts enkele van deze technieken toepast scoor je gegarandeerd meer views, likes, shares en klanten met je video.

Klaar om je bereik omhoog te brengen?

Autoplay power

Je hebt het waarschijnlijk ook al gezien, video’s die zich automatisch afspelen in het nieuwsoverzicht… Wel dat is dus de autoplay. Virale ‘vids’ maken optimaal gebruik van deze functie door de aandacht te grijpen in de eerste drie seconden.

Vergeet niet dat Facebook een drukke plaats is voor content en zo zorg je ervoor dat jouw stuk eruit springt. Zeker nu we weten dat de focus van mensen minder is dan die van een goudvis.

Gebruik daarom je meest uitlokkende afbeelding in het eerste frame. Zorg daarna voor ondertitels en geef opvallende titels weer op je beelden. Zo kunnen fans je verhaal volgen in de autoplay. Een handige trigger om op de video te klikken.

Je geeft ook mensen de kans om te kijken zonder geluid op bijvoorbeeld: kantoor, vanop school of vanuit de zetel.

Gebruik duidelijke opvallende letters met eventueel kernwoorden in kleur of in het vet. Verwerk ook ondertitels mee in de video.

gary vee

Zeitgeist* En timing, a perfect storm

Zeitgeist is een fancy marketing woord voor tijdgeest. Waar liggen klanten wakker van? Welke interesses hebben ze gerelateerd aan de sector? Wat is er gaande in de leefwereld van klanten?

*De kenmerkende manier van denken en handelen van het merendeel van de bevolking in een bepaalde tijd

Kom te weten hoe het merendeel van jouw klanten denken en handelen en hoe jij ze in deze video gaat helpen, informeren, inspireren of entertainen.

Elk bedrijf moet hier creatief mee aan de slag. Je wil die tijdsgebonden gebeurtenissen binnen in de context van je bedrijf lanceren. Er moet dus een zekere link zijn. De link maken is de kunst. Zoek de olifant in de ruimte en zorg ervoor dat iedereen deze kan zien!

"Find the elephant in the room and paint it pink.”

  • Virale video’s vormen altijd een coherent geheel en hebben een verhaal.
  • Een goede video heeft een begin, midden, slot en sluit af met een call to action.
  • Vertel het verhaal op een menselijke manier alsof je spreekt tegen je collega, vriend of familie en stap af van de typische politieke correctheid.
  • Laat je merkpersoonlijkheid zien.

Iets menselijk maken wil niet zeggen dat je familiair of onprofessioneel wordt. Gewoon, menselijk.

2.1 Timing

Om staalhard viraal te gaan is timing belangrijk. Virale video’s worden gepost op de gepaste moment middenin hetgeen dat er leeft bij de mensen. Klinkt abstract en dat is het ook maar toch kan je rekening houden met het uur van je post. Tussen 17u30 en 19u30 zijn ideale momenten. Daar is het engagement het hoogst en de concurrentie het laagst.

the best time to post

Bron foto: BuzzSumo

Hoelang de video duurt is van geen belang. Zolang het verhaal maar goed verteld wordt.

Shareability: een rollercoaster van emotie (backed by science)

Vanwege zijn sociale aspect is Facebook veel meer emotioneel dan rationeel. En hierin komt Jonah’s visie van pas. Enkele waardevolle inzichten uit zijn studie:

  • Positieve content gaat meer viraal dan negatieve
  • Content dat gevoelens los maakt – positief of negatief- is meer viraal dan emotieloze content

De 7 krachtige emoties om reacties uit te lokken zijn:

  1. Vertedering
  2. Boosheid
  3. Onzekerheid
  4. Angst
  5. Vreugde
  6. Goesting
  7. Verrassing


Meer hierover? Lees dan dit supersterk artikel en thank me later!

Start met de minst krachtige emotie en neem je publiek mee op een emotionele rollercoaster. Muziek speelt hierin een hele belangrijke rol want muziek en emotie gaan hand in hand. De combinatie beeld en muziek zien we in elke Hollywood klassieker en virale video terugkomen.

Geen budget voor copyrights –> Soundcloud, Youtube covers, Audiojungle.

Make it click

Fans warm maken en verleiden om op je video te klikken is part of the job. Kies daarom voor krachtige (typische) uitdagende woorden in je beschrijving. Houd het kort, helder en sexy.

Buzzfeed is een website die constant virale artikels uitstuurt. Deze pagina heeft altijd leuke voorbeelden om te verleiden met titels. Ook al zit je in een totaal andere business: toch hoef je niet bang te zijn om typische buzztitels te gebruiken. Als je video van goede kwaliteit is, mag je volledig gerechtvaardigd dit soort headliners toepassen.

Call-to-action

Video’s gaan rapper viraal als je vraagt naar een like en/of share op het einde van de video.

Interactie aangaan

Om engagement te boosten op je pagina gaan pagina’s elke interactie aan. Zeker in de beginfase van hun campagne. Reageer op letterlijk elke comment die binnenkomt. Zie het als een uitgelezen kans om je klanten te binden.

Hoe meer reacties hoe groter het bereik. Door te reageren laat je ook zien dat het oké is om iets te zeggen. Het geeft ook aan dat mensen actief de pagina nalezen en klaar staan voor hun fans.

Upload native

Wat je ook doet, post de video altijd rechtstreeks in Facebook. Youtube links integreren niet goed in het nieuwsoverzicht. Enkel als je op deze manier uploadt, geniet je van de prachtige autoplay functie. Een absolute must om makkelijker viraal te gaan in het algoritme.

Video’s zelf maken

Geen videoteam of gewoon geen idee hoe je begint met video’s te maken? Maak je geen zorgen, er is een makkelijke manier om van start te gaan:

  • Download de gratis versies van Photoshop en Premiere Pro.
  • Vertel je verhaal met afbeeldingen met daarop tekst.
  • Kies foto’s
  • Snij bij in Photoshop, formaat 1920 px op 1080 px
  • Voeg tekst toe op de foto
  • Importeer afbeeldingen in Premiere Pro
  • Maak van deze plaatjes een coherent verhaal

Voeg je gratis muziek toe en exporteer in Format: H.264 met Preset: Youtube 1080 en in no time staat je video live. Geraak je er nog niet uit? –> Youtube, online cursussen.

Conclusie?

  • Met enkele simpele  aanpassingen kan je al zorgen voor veel meer likes, shares, views en nieuwe klanten:
  • Denk na over wat er leeft in de wereld van jouw klanten en ga daarmee creatief aan de slag
  • Grijp de aandacht in de eerste drie seconden met (onder)titels
  • Maak een verhaal van je video en neem ze mee in een rollercoaster van emotie.
  • Kies de juiste muziek.
  • Zorg voor een uitdagende beschrijving.
  • Upload rechtstreeks in Facebook op de juiste moment.
  • Zorg voor een duidelijke call-to-action op het einde van je video en ga letterlijk elke interactie aan met je fans.
  • Start simpelweg met Premiere Pro en Photoshop. Overloop de Facebook Viral Video checklist en in no-time staat je video live! Klaar om viraal te gaan.

Ken je iemand die je wil verder helpen met Facebook Video’s? Tag ze in de reacties en deel dit artikel.