De Belgische ondernemerscommunity blijft bloeien. Onlangs maakte de Gentse netwerkorganisatie Aerey bekend dat ze haar eigen incubator lanceert: The Birdhouse. Nog tot 15 april kan je er als start-up jouw project indienen. Word je geselecteerd, dan krijg je 6 maanden lang begeleiding en steun van ruim 15 ondernemers en investeerders, waaronder Bart De Waele (Wijs) en Harry Demey (LDV United). Bloovi wilde meer weten over deze gloednieuwe incubator, en ging ten rade bij oprichter Jan-Willem Callebaut.

Belang waardevol netwerk wordt onderschat

Ondernemerschap behoeft meer menselijkheid, of zo luidt de visie van Jan-Willem Callebaut. “The Birdhouse is het tastbaar resultaat van een filosofie die hier bij alle betrokken partijen leeft,” steekt hij van wal.

“Ondernemers hebben een waardevol netwerk nodig om opportuniteiten te benutten. Pas wanneer ze met de juiste mensen in contact komen, kunnen zij hun potentieel maximaliseren. En daarin willen wij de katalysator zijn.”

Jan Willem

Waardevolle begeleiding door doorwinterde ondernemers

Concreet betekent dat voor geselecteerde bedrijven dat zij op vaste basis intensieve begeleiding krijgen van hun mentoren.

“Elk van hen is een doorgewinterde ondernemer die weten welke valkuilen en uitdagingen er schuilen achter het start-up-leven,” vertelt Callebaut. “Ervaring is de beste leerschool, dus geloof ik dat - wanneer die doorgegeven wordt - ze enkel bijdraagt tot succes.”

De groep ondernemers die de start-ups van The Birdhouse zal ondersteunen zijn niet van de minste. Zo wist ze Bart De Waele en Harry Demey te strikken. Andere namen zullen je ook vast bekend in de oren klinken: Maarten Michielssen, Conny Vandendriessche, Erik Verdeyen, Bart Van den Eynde, Tim Govaert, Wannes Wylin, Dimitri Verhoye, Guy Wollaert, Geert Van Peteghem, Bruno D’Hulste en  Michiel Vanderheyden.

Mentoren

“Stuk voor stuk hebben ze ervoor gekozen om mee te bouwen aan de start-ups die worden geselecteerd - ondanks hun drukke schema,” glundert Callebaut.

“Bovendien zijn ze meer dan gewoon een klankbord: ze zullen intensief mee nadenken met start-ups en hun netwerk openstellen zodat opportuniteiten kunnen worden benut. Zulke steun ontbrak tot op heden nog, en is voor startende bedrijven van onschatbare waarde.”

Toegang tot netwerk van investeerders & partners

De mentoren en netwerkevenementen die Aerey organiseert, openen deuren naar investeringsmogelijkheden.

"De kans is reëel dat een mentor uiteindelijk zelf investeert in je start-up," stelt Callebaut. "Daarnaast hebben we de ambitie om een privénetwerk van 100 investeerders uit te bouwen. Door groot te mikken, kunnen er tal van matches ontstaan tussen verschillende startersprojecten en de investeerders."

Ook een reeks partners staat ter beschikking voor allerhande vragen en opmerkingen - gaande van marketing tot het financiële plaatje. "De start-ups hebben altijd iemand bij wie ze terechtkunnen voor eender welke kwestie," zegt Callebaut.

Gratis kantoorruimte voor 5 bedrijven

Het team van 15 mentoren - waarvan er nog extra namen zullen bijkomen - zal na de eerste applicatieronde de meest ambitieuze en veelbelovende start-ups kiezen. Ja, ‘start-ups’, al geniet die term niet de voorkeur van Callebaut. “Ik gebruik liever ‘ondernemer’, zegt hij.

“Ook omdat er in België vaak gediscussieerd wordt of een bedrijf al dan niet start-up of scale-up is. En dat maakt hier weinig uit. Elk bedrijf wordt - ongeacht de term die ze verkiest - beoordeeld op basis van haar financieel model, het business plan en natuurlijk het innovatief karakter en de schaalbaarheid van het idee.”

En als we Callebaut mogen geloven, gaat het nog een pak verder. Zo zou The Birdhouse de ondernemersmentaliteit het allerbelangrijkste criterium vinden. “Pas met de juiste mindset kan je een succesvol bedrijf uitbouwen,” besluit de CEO.

Heb jij een vernieuwend idee? Wil je met je start-up een versnelling hoger schakelen? Laat The Birdhouse zien wat jij in je mars hebt, en wie weet word je binnenkort geselecteerd voor haar programma van 6 maanden!

Schrijf jouw start-up hier in!