Accelerator programma investeert in starters ondanks crisistijd

Idealabs - @idealabs_be - versnelt de periode tussen een goed idee of prototype, en een echt product dat klaar is voor de markt. Tijdens een intensief bootcamp van drie maanden krijgen starters training, advies en coaching van professionals, hulp bij juridische en administratieve zaken en toegang tot een moderne werkomgeving mét state-of-the-art  Product and IT-lab in Antwerpen. Idealabs doet ook een kapitaalsinjectie van 15.000 euro. "Accelerators werken al volop in de US en in creatieve steden zoals Londen, Berlijn en Parijs. Ook Vlaanderen is er klaar voor", zegt mede-oprichter Nicolas Mertens.

Versneld opstarten

Veel innovatieve ideeën geraken niet verder dan wat notities in een schriftje of een vaag businessplan. De sprong naar écht ondernemerschap is vaak veel te groot. Nicolas Mertens: "Idealabs maakt die sprong veel kleiner. We omringen goede ideeën drie maanden lang met alles wat hun bedenkers nodig hebben om uit te groeien tot een échte ondernemer: advies van doorgewinterde specialisten, moderne IT-tools, productontwikkeling, een modern kantoor, ... En budget natuurlijk. Geselecteerde starters krijgen 15.000 euro om van start te kunnen."

100% gefinancierd met privémiddelen

Opstarten in crisistijd is niet evident. Net daarom is lijkt het verwonderlijk dat Idealabs voor 100% gefinancierd wordt door privégeld.

Mertens: "Eigenlijk is deze constructie net heel logisch in crisistijd. Vlaanderen is nog altijd een broeihaard van goede en innovatieve ideeën, dat merken investeerders ook. Echter door een gebrek aan middelen en goede begeleiding zien er te weinig het daglicht. Op zo'n moment nemen onze ondernemers de rol van versneller op zich. En dat werkt. Niemand is tenslotte beter geplaatst om startende ondernemers te begeleiden dan ondernemers zélf."

Ze zijn dus zeker bereid om middelen te pompen in starters – een van de weinige beleggingen met kans op forse opbrengst. Dat doen ze natuurlijk alleen op voorwaarde dat de kans op succes ook reëel is. Dankzij de omkadering van Idealabs groeit die kans."

Expeditie Robinson voor ondernemers

Het accelerator programma van Idealabs duurt drie maanden. Dan moet de onderneming met een minimal viable product en een uitgewerkt businessplan klaar zijn voor de markt.

Mertens: "We volgen de lean start-up methode van Eric Ries. Je vergelijkt ons bootcamp misschien nog het best met Expeditie Robinson voor ondernemers: na de pre-selectie start een survivalrace van drie maanden, geïsoleerd in een incubatiecentrum met gelijkgestemden die allemaal één doel voor ogen hebben: de race naar de markt winnen. Onze kantoren hebben zelfs hun eigen daktuin voor een tropisch gevoel. En net zoals in het televisieprogramma lukt ook hier niet iedereen in zijn opzet."

Ruimte voor ondernemers - 3de verdieping

-- --
Heb je zelf nieuws over je bedrijf? Mail naar redactie@bloovi.be en we nemen het op in ons Sectornieuws.

Je kan je nieuws ook tweeten met #bloovi