Practice what you preach, daar draait het om bij 2dehands.be. Als online platform voor het aanbieden van je 2dehands-spullen willen ze laten zien dat er pareltjes te vinden zijn tussen de koopjes. Daarom hebben ze heel hun kantoor ingericht met aankopen enkel via 2dehands zelf. Ontdek de hoe en het waarom in dit video-interview.
 


In 2011 trok 2dehands.be in hun nieuwe kantoor. ’t Is te zeggen… “nieuw”. Ze hebben namelijk hun stekje gevonden in een oude drukkerij die volledig werd verbouwd. Je zou dus kunnen stellen dat zelfs hun gebouw in Brussel dankzij hun intrek van print volledig naar digitaal is gegaan, een ideaal decor voor een online bedrijf met een missie dat zich ook offline afspeelt.

Toen Aldine en co. hun intrede namen in het kantoor, was het pand volledig leeg. Dit was voor hen het uitgelezen moment om hun eigen platform eens stevig in te zetten. Ze startten hun zoektocht en ondertussen bestaat de volledige – en overigens stijlvolle en gezellige – inrichting uit spullen die via 2dehands.be bij hun eigen gebruikers werden aangekocht. Van de decoratie aan de muur tot de meubels en zelfs hun computers.

“De eerste aankoop was trouwens een koffiezet, want zonder koffie wordt er niet gewerkt natuurlijk!”

Het hele proces nam drie maanden in beslag, wat het vooral die eerste weken wat oncomfortabel maakte, getuigt Aldine Reinink. Ze hadden echter een missie en wilden die volledig afwerken.

“Waarom hebben we die keuze gemaakt?”

Het was een doordachte beslissing van 2dehands om op deze manier te werken. Ze hebben tenslotte in totaal drie maanden geïnvesteerd in dit project. Een volledig kwartaal vrijmaken doe je niet zomaar om een leuke inrichting te hebben.

Walk that talk

Ze vonden het zinloos om naar een winkel met kantoormateriaal te stappen voor hun inrichting, aangezien alles wat ze nodig hadden beschikbaar was via hun eigen klantenbestand en dan nog eens goedkoper. Ze willen zo laten zien aan hun stakeholders dat ze zelf ook volledig geloven in de kracht van hun platform. Hiervoor maakten ze gretig gebruik van hun aangepaste blog en social media kanalen. Elk bezoek aan een klant was een nieuw en persoonlijk verhaal. Het hele project leidde ertoe dat de markt hen niet meer zag als een website, maar als een bedrijf waar mensen zich dagelijks inzetten voor hun comfort en gemak.

Klant worden bij je klant, ideaal feedback-moment

In totaal bezochten ze meer dan 100 plekken om alles bij elkaar te krijgen. Ze reisden hiervoor heel het land af en maakten telkens voldoende tijd vrij om uitgebreid met de verkoper te praten over zijn of haar ervaringen. Websites zoals 2dehands hebben zelden de kans om hun users persoonlijk te ontmoeten. Deze actie maakte dit wel mogelijk en volgens Aldine was het een heel leerrijke ervaring.

Dit is trouwens een leuke tip voor andere internetbedrijven: klant worden bij je eigen klanten. Veel zelfstandigen doen dit automatisch, maar grotere internetbedrijven die niet veel contact hebben met hun klanten zien dit soms over het hoofd. Door de daad van het aankopen bij één van je klanten zorg je ervoor dat die klant je meer genegen is en bereid is om even tijd voor je vrij te maken. Zo kan je wat dieper ingaan op user experience en andere topics die van belang zijn voor een goed product of een sterke dienst online. Dit brengt waardevollere informatie op dan een geautomatiseerde (en misschien gepushte) online survey.

Schoonheid op 2dehands.be

De derde reden was om simpelweg te laten zien wat je nu precies kan vinden op 2dehands.be, vrijwel alles dus. Ze willen hiermee demonstreren aan de markt dat er heel wat schoons te vinden is op hun platform. Tweedehands marktplaatsen worden al vrij snel gezien als een soort online rommelmarkt, waar je vooral oudere spullen terugvindt en waar het “gebruikt-zijn” van afdruipt.

Niets is minder waar. Als je de beelden in de video bovenaan bekijkt, zie je dat je een heel huiselijke en stijlvolle inrichting kan samenstellen met wat je vindt op tweedehands marktplaatsen, stukken goedkoper dan wanneer je iets nieuws koopt.

Tweedehands spullen, antiek, vintage, Kringloopwinkels (thrift shops), … Allemaal zaken die steeds meer terugkomen bij voorlopig vooral de jongere generaties. En 2dehands.be bewijst met hun inrichting dat je smaak, die vaak niet “nieuw” te kopen valt, nu al voldoende te vinden is vanuit het comfort van je zetel thuis.