5 Concrete Tips voor Startende Ondernemers

5 Concrete Tips voor Startende Ondernemers

Telenet Idealabs heeft tal van interessante start-ups onder haar vleugels. In de voorbije twee jaar heb ik enorm veel geleerd over ondernemerschap. Zo hebben we start-ups geholpen om te groeien en hebben we tal van problemen moeten overwinnen. Als ik alles wat ik geleerd heb zou moeten opsommen dan zijn onderstaande 5 tips dé zaken waar startende ondernemers rekening mee moeten houden:

1. Stop Talking, Start Building

De slogan ‘Stop Talking, Start Building’ staat niet voor niets op onze muur geschilderd bij Telenet Idealabs. Het lijkt simpel, maar ergens effectief mee beginnen is dé moeilijkste stap.

De meeste start-ups zijn gecentreerd tot het zoeken van een oplossing voor een concreet probleem. Als je een probleem wil oplossen dien je dingen op te zoeken, je research te analyseren en tot een besluit te komen. Veel mensen stoppen hier. Maar is er is meer dat je moet te doen.

Dé moeilijkheid zit hem immers in het bouwen van een concrete oplossing voor het probleem. Het bouw-proces moet je dus doorlopen om dé ideale oplossing te ontdekken. Daarom begin je best zo snel mogelijk met bedenken en testen van een concrete oplossing.

2. Pay it Forward

In de voorbije twee jaar heb ik tal van mensen leren kennen. Netwerken hoort immers bij het start-up wereldje. In accelerators zoals de onze leer je erg veel mensen kennen die dezelfde mindset hebben.

Bovendien is ervaringen delen er bij hen ingebakken. Waardoor je als startende ondernemers enorm veel kan leren over de successen, inzichten en fouten van andere ondernemers.

In het start-up wereldje komt veel advies gratis. Waarom? Omdat ze verwachten dat anderen hun ook zullen helpen als ze op een bepaald obstakel stuiten. Mijn motto voor 2014 is daarom: ‘Pay it Forward - Give and Get Back’.

3. Be Open

Als ik met vrienden of familie praat over start-ups dan denkt iedereen direct aan NDA’s (nvdr. non-disclosure agreements) en patenten. Als iemand mij vraagt: zal ik mijn idee patenteren? - zeg ik altijd: ‘ideeën alleen zijn niets waard, het is de uitvoering die telt.’

Daar geloof ik echt in. Ideeën zijn er om te delen. Je bepaalt natuurlijk zelf hoeveel je blootgeeft, maar je zal veel verder komen door erover te praten met anderen.

Ik praatte al met veel mensen over mijn eigen start-up in het voorbije jaar. Deze feedback heeft ervoor gezorgd dat ik de oplossing voor het probleem dat ik uit de wereld wou helpen sneller vorm kreeg.

Sommige mensen geloofden in ons concept, anderen lieten ons weten dat we geen kans op slagen hadden. De feedback van elk van deze mensen heeft ons vooruit geholpen. Mijn advies: praat over je ideeën met zoveel mogelijk mensen en luister naar wat ze denken. Je zal er veel uit leren. Bovendien krijg je ook meer interessante opportuniteiten op je weg door je open ingesteldheid.

4. Educate First mindset

Als je een start-up wil oprichten moet je snel en veel kunnen bijleren. Zelfs mensen die al een paar succesvolle start-ups hebben opgericht moeten blijven zichzelf bijscholen. Het internet is een grote hulp maar daar stopt het niet.

Door aanwezig te zijn op workshops en meetup-events kan je in contact komen met andere start-up founders. Op zo’n events kan je erg veel bijleren. Zelfs events die op het eerste zicht minder interessant zijn voor jouw start-up zijn de moeite om naartoe te gaan. Zo zal je veel bijleren door te netwerken én kan je op specifieke vragen een antwoord krijgen.

5. Leer om te falen

Dit is het moeilijkste voor ons Belgen. Falen is een heet hangijzer in onze maatschappij. Je kan er niet makkelijk over praten. Mensen zijn trots op hetgeen wat ze hebben verwezenlijkt, maar soms praten we te weinig over waarin we gefaald zijn.

Door de ervaringen waarin je gefaald bent te delen kunnen anderen er sneller van leren. Ook jouw vrienden en familie zouden sneller moeten accepteren dat iets mislukt, zelfs als je er erg hard voor gewerkt hebt.

Je zal altijd kunnen zeggen dat je veel geleerd hebt. Bovendien zal je de fouten de volgende keer niet opnieuw maken. Een keer falen betekent niet dat je niet uit het juiste hout gesneden bent om ondernemer te worden. Door niet alles perfect te willen doen, zal je geneigd zijn om sneller te groeien en resultaat te hebben.

Wil je ook graag ondernemer worden? Heb je een lumineus idee? Heb je al een start-up en wil je professionele ondersteuning? Twijfel dan niet langer en schrijf je in voor het 4 maand durende accelarator-programma van Telenet Idealabs!

Connecteer met 82.769 abonnees