Apple’s mogelijke overname van Beats is al enkele weken in het nieuws. Tot hier toe hielden beide partijen (meestal) de lippen stijf op elkaar. Niemand weet of deal nu echt door zal gaan. Tot nu. TechCrunch ging op onderzoek uit en haalde enkele opvallende feiten naar boven:

Apple koopt Beats voor Dre & Iovine, niet voor technologie

„Apple neemt Beats over, maar het heeft niet veel gescheeld of de deal ging niet door. Het is 70% zeker dat Apple doorgaat met de overname. Apple zou inderdaad zo’n 3.2 miljard dollar veil hebben voor Beats,” zegt een goedgeplaatste bron aan TechCrunch.



Volgens de bron zou Apple Beats niet kopen voor haar hard- of software, maar wel voor het talent „Apple wil Beats-topmannen Dr. Dre & Jimmy Iovine absoluut aan boord hebben. De enige manier om dat te doen, is door Beats over te nemen. Een zogenaamde acquihire."

Culturally aware managers

De reden waarom Apple een overnamebod doet op Beats is ondermeer omdat Tim Cook meer ‚culturally aware’ managers aan boord wil bij Apple.

De aanwervingen van Angela Ahrendts (Burberry CEO), Ben Shaffer (Nike) & Paul Deneve (ex-CEO Yves St. Laurent) zijn volgens de bron ook in deze context te kaderen.

iTunes

Met de shift naar streaming zijn labels niet gelukkig. Ze krijgen immers een kleiner deel van de koek dan bij de iTunes winkel waar er een 70 - 30 revenue split is (30% naar Apple). Als Apple een streamingdienst aan wil bieden, moet het dus denken aan het 'welzijn' van de muzieklabels. Om zo’n deal te maken zou Apple Jimmy Iovine nodig hebben.

Iovine is immers gekend als een echte pitbull op het vlak van onderhandelen & is als geen ander vertrouwd met de muziek business. Bovendien wordt gefluisterd dat Apple een streamingdienst wil lanceren voor 5 dollar per maand. De helft van de prijs van een Spotify-abonnement. In ruil zou Apple dan wel meer marge willen betalen aan muzieklabels.

Apple heeft Iovine nodig voor de iTV

Volgens Walter Isaacson, de biograaf van Steve Jobs, zou Jimmy Iovine het ontbrekende deel van de puzzel zijn om de iTV te kunnen lanceren.

„Tim Cook wil dat Iovine Apple’s content afdeling gaat runnen voor de iTV. Apple heeft immers moeite om genoeg content partners aan boord te krijgen voor haar iTV-project. Iovine kan met zijn ervaring alles in een stroomversnelling brengen,” zei Isaacson aan Billboard.

Verwacht wordt dat Apple meer nieuws zal lanceren rond de mogelijke acquisitie van Beats op haar Worldwide Developers Conference in San Francisco op 2 juni.