Op de eerste dag van haar jaarlijkse I/O Conference heeft Google grote vernieuwingen voorgesteld voor Android, haar mobiele besturingssysteem. Zo werd een nieuwe versie van Android onthuld & was er aandacht voor Android TV, Android Auto & Android voor smartwatches & andere wearables. 

Android Auto

Een van de opvallendste nieuwigheden is Android Auto. Android Auto wordt een versie van Android die specifiek afgestemd is voor het gebruik in de wagen. De software laat de bestuurder toe om via stemcommando's de navigatie te bedienen, te telefoneren en muziek af te spelen. Android Auto maakt hiervoor gebruik van Google's stemassistent Google Now.

Google zal ook developers toelaten om applicaties te schrijven voor de auto. Daarvoor stelt het binnenkort een Auto SDK beschikbaar voor Android Developers.

Android L

De langverwachte opvolger van Android werd ook voorgesteld. De software zal Android L gaan heten en wordt vanaf de herfst beschikbaar voor iedereen. Android L krijgt maar liefst 500 nieuwe API’s. Developers kunnen er nu al aan de slag met een preview versie.

Wat Android L allemaal kan kan je zien in onderstaande video:

Hét nieuwe Android Design

In material design, surface and shadow establish a physical structure to explain what can be touched and what can move. Content is front and center, using principles of modern print design. Motion is meaningful, clarifying relationships and teaching with delightful details.

Android L wordt ook het nieuwe besturingssysteem voor Android gebaseerde wearables. Bovendien wordt het ook een pak sneller. Zo beloofde Google ‚PC Like Gaming’ op Android en werden er nieuwe manieren bedacht om de accuduur van Android-gadgets te optimaliseren.

Android TV

Tijdens de keynote kwam ook Android TV aan bod. Hier gaat Google inzetten op zoekopdrachten via de TV. Zo zal je content kunnen zoeken door tegen je TV te gaan spreken. Google doet ook hiervoor een beroep op stemassistent Google Now.

Om Android TV te implementeren op TV-toestellen, gaat Google samenwerken met Sharp & Sony. Er komen ook Android TV set-top boxes. 

Keynote Video

Wil je de volledige keynote bekijken? Dat kan. Google heeft intussen de video op YouTube gezet: 

Waar kijk jij het meest naar uit? Android L? Android TV of Android Auto?