Belgische Airobot lanceert uitvinding dat drone crashes moet voorkomen:

Belgische Airobot lanceert uitvinding dat drone crashes moet voorkomen:

Drones zijn aan een steile opmars bezig en winnen wereldwijd aan populariteit. Wat opvalt: steeds meer drones crashen of vliegen zichzelf in de vernieling. Het Belgische bedrijfje Airobot heeft daar nu een oplossing voor bedacht: parkeersensoren voor drones.

Drones steeds populairder

Waar ze in eerste instantie enkel voor militaire doeleinden werden ontwikkeld, zijn ze nu geëvolueerd tot een breed inzetbare technologie waaruit een nieuwe industrie voortvloeit. Vandaag worden drones ingezet voor talloze doeleinden zoals terreinonderzoeken op alle mogelijke domeinen. 

Een constante is echter dat steeds meer drones zichzelf in de vernieling vliegen. Tot op vandaag is het inspecteren van torens, kleine ruimtes en andere gevaarlijke omgevingen een risico voor drones aangezien ze makkelijk ergens tegenaan kunnen vliegen door de acties van een onoplettende piloot. 

Belgische Airobot wil crashes van drones voorkomen

Airobot werd opgericht in maart 2015 door Kristof Beenders en Roy Jeunen, na een kapitaalsinjectie van iMinds. Beiden hebben een gemeenschappelijke passie voor drones, technologie en de luchtvaartindustrie.

Roy Jeunen: “Op dit moment is het niet mogelijk om afstanden tussen de drone en het te inspecteren of te filmen object correct in te schatten wanneer er op hoogte wordt gevlogen. Dat probleem lossen we op door het aanbieden van een afstandsmodule, vergelijkbaar met een parkeersensor. Zo verkrijgt men zeer gedetailleerde beelden op een veilige manier.”

Airobot ontwikkelde een patent-pending technologie waarmee de drones autonoom de afstand meten tot bepaalde objecten en zo op een veilige afstand kunnen blijven.

Sedert haar oprichting in maart nam Airobot een vliegende start. Naast iMinds en het Vlaams Acceleratie Platform kan de start-up ook rekenen op de steun van het Europees Ruimtevaartagentschap via het ESA BIC Flanders programma, dat pionierende ondernemers ondersteunt die kennis of technologie uit de ruimtevaart gebruiken voor commerciële toepassingen op aarde.

Meer info: airobot.eu

Connecteer met 81.976 abonnees
Schrijf u in voor onze wekelijkse nieuwsbrief