Cinema’s met Netflix-koorts hopen dat deze Belgische uitvinding verlossing brengt:

Cinema’s met Netflix-koorts hopen dat deze Belgische uitvinding verlossing brengt:

Belgisch technologiebedrijf Barco heeft een nieuwe technologie gelanceerd om de Netflix-generatie en masse terug naar de filmzalen te lokken. In plaats van één scherm te gebruiken, worden beelden geprojecteerd op drie schermen. Het resultaat? “Een immersieve ervaring waar 3D-films niet aan kunnen tippen”, klinkt het bij Barco. “We willen filmliefhebbers een magische ervaring bieden die ze nergens anders kunnen meemaken”, zegt product manager Stefan Vandemaele.

(R)evolutie in cinemaland?

Wie dacht dat 3D-films en virtual reality meeslepend waren, moet binnenkort ook maar eens een kijkje nemen naar de nieuwste technologie van Barco. Volgens het Belgische technologiebedrijf is Barco Escape een nieuwe vorm van immersive cinema die het gevoel geeft dat je middenin de film zit.

Naast het bekende bioscoopscherm worden er twee extra schermen met bijhorende projectoren geïnstalleerd in een hoek van 145 graden. Het effect? “Veel mensen omschrijven het als een magische ervaring met tal van kippenvelmomenten“, zegt Vandemaele. "Dankzij deze immersive cinematechniek lijk je niet in je luie zetel, maar zowat ín de film te zitten."

En blijkbaar heeft de nieuwe technologie een positief effect. “Bioscopen die deze nieuwe technologie aanbieden zien overduidelijk een verandering”, zegt Vandemaele. “Zo vindt de Netflix-generatie de weg naar de cinema terug. Dat is een erg belangrijk gegeven. Daarom zien we dat de Escape-technologie voor een evolutie kan zorgen en de jongere generatie (die tot nu toe vooral verknocht is aan Netflix en illegale downloads) terug naar de bioscoop kan lokken."

Naar onze eigen ervaring zijn de beelden best impressionant, maar is het contentaanbod nog te beperkt. Zo is slecht een fractie van films opgenomen in Barco Escape-formaat en is het totaal aantal keer dat het volledige scherm wordt benut nog te beperkt. Eind dit jaar wordt de eerste film gelanceerd (6 Below) die volledig is opgenomen in dit formaat. 

Middenin de actie

“Het lijkt of je midden tussen de actie zit. Vooral in films zoals Star Trek Beyond komt dat enorm goed tot zijn recht. Het is in de verste verte niet te vergelijken met 3D-technologie waar je een brilletje nodig hebt om van de beelden te genieten. Laat ons eerlijk zijn: de meeste mensen vinden het niet fijn om zo’n brilletje te dragen. Met Barco Escape is dat verleden tijd."

Door twee zijschermen op te stellen, ontstaat een panoramisch beeld van 270 graden en ervaar je een visueel verbluffende film - zoals Star Trek Beyond - als nooit tevoren. De schermen kunnen zowel apart als met één geheel gebruikt worden om de impact van een scène immens te maken. Daarop worden dan verschillende beelden geprojecteerd, zodat je de actie vanuit verschillende cameraperspectieven tegelijk kunt bekijken.

Om die schermen te voeden, moeten er extra beelden toegevoegd worden aan de film. De meeste worden gegenereerd door de computer, maar de regisseur kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een scène met drie verschillende camera's tegelijk te filmen. Star Trek Beyond in Barco Escape heeft 22 minuten extra footage, wat voor ongeziene scènes zorgt, alsof je zelf opgeslorpt wordt door het heelal.

Uitvinding met Belgische roots

De Barco Escape techniek werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met Kinepolis Antwerpen en werd daar ook in 2014 eerste getest met de film Maze Runner. Intussen kan je ook in Kortrijk films bekijken in Barco Escape. Dit jaar verschijnen 4 films in het Barco-Escape formaat, volgend jaar zijn het er 8. “Het streefdoel is dat er elk jaar 15 films worden gemaakt die content hebben in Barco Escape formaat”, besluit Vandemaele.

Deze Belgische innovatie is een unicum in Europa. In Nederland kan je ze al ervaren in de Euroscoop-filialen van Tilburg en Maastricht. Buiten de grenzen van het continent wordt de Barco Escape techniek in onder andere China, Dubai en USA gebruikt. Om films aan te bieden in het Barco Escape-formaat, moet de productie ook anders verlopen. Zo moeten films op een andere manier worden opgenomen én gekadreerd worden.

Ook Hollywood is enthousiast

“Regisseurs zoals bijvoorbeeld JJ Abrams en Jerry Bruckheimer hebben zich al positief geuit over de technologie. Jarenlang hebben ze één scherm gehad om hun films op te tonen, nu krijgen ze er drie én krijgen ze de mogelijkheid om immersieve cinema te maken. Dat creëert heel wat ruimte voor creatieve vrijheid”, klinkt het bij Barco. “Er is zelfs sprake om films van enkele jaren terug opnieuw uit te brengen in het Barco Escape formaat. Denk maar aan Pirates of the Carribean en andere kaskrakers."

De eerste complete film in Barco Escape-formaat wordt eind 2016 verwacht. Dan lanceert de Need for Speed regisseur Scott Waugh zijn film 6 Below. Ook 20th Century Fox heeft toegezegd voor een vijfjarige multi-title deal. Daarnaast liggen er verschillende samenwerkingen op tafel met Cross Creek Pictures, Fundamental Films, Minds Eye Entertainment, Bridgegate Pictures International en VMI Worldwide.

Wie wil proeven van de nieuwe technologie, kan reeds in de bioscoop van Antwerpen en Kortrijk terecht.

Connecteer met 82.738 abonnees