Apple’s CEO Tim Cook was deze week in Amsterdam voor het kick-off event van Startup Fest Europe. Tijdens zijn speech ging hij dieper in op het debacle tussen Apple en de FBI en verklaarde hij waarom privacy zo belangrijk is voor Apple. Tim Cook legde haarfijn uit wat er precies gebeurde tussen Apple en de FBI. 

“Elk bedrijf zou bepaalde waarden moeten verdedigen”

Apple’s CEO legde tijdens het event uit dat bedrijven steeds meer op zoek zouden moeten gaan naar bepaalde waarden die ze willen uitstralen naar de buitenwereld. “Een bedrijf kan net zoals een persoon over een eigen ziel beschikken,” vertelde Cook. “Dat is bij Apple niet anders.”

Bij Apple hebben ervoor gekozen om ons in te zetten voor het milieu, onderwijs en privacy. Dat laatste zien wij als een belangrijk mensenrecht, waaraan niet mag worden geraakt,” legt Cook uit. En als je als bedrijf bepaalde waarden verdedigt, dan kom je soms in zwaar water. Dat is ook wat Apple meemaakte toen de FBI de technologie gigant onlangs voor de rechter sleepte.

Vele mensen snapten niet waarom Apple de gegevens op die bewuste iPhone niet gewoon overmaakte aan de FBI,” merkte interviewster (en ex-Eurocommissaris) Neelie Kroes op. “Om onze houding te snappen moet je eigenlijk het volledige verhaal kennen,” vertelde Tim Cook.

Waarom Apple niet wil ingaan op eisen FBI

Na de aanslagen in de Amerikaanse stad San Bernardino raakte bekend dat de daders hun sporen zorgvuldig hadden uitgewist. “Zo hadden ze al hun telefoons vernietigd, buiten eentje, een iPhone 5C,” vertelt Cook. “De FBI vroeg ons om alle informatie die we hadden uit te wisselen. We hadden enkel toegang tot bepaalde metadata, die we dan ook hebben overgemaakt aan de FBI.

“Als deze software in de verkeerde handen komt, liggen de gegevens van miljoenen mensen te grabbel."

“We hadden toegang tot bepaalde sets van meta-data die op de telefoon verzameld was en stuurden deze door naar de FBI,” zegt Cook. “Voor de FBI was dat niet genoeg, de dienst wilde volledige toegang tot de telefoon en vroeg Apple om een nieuwe versie van iOS te schrijven met een achterdeurtje erin.” Dat was voor Apple een brug te ver.

“Apple is een constant mikpunt van cyber aanvallen,” zegt Cook. “We kunnen het niet veroorloven om een versie van iOS te schrijven met een backdoor, want als deze software in de verkeerde handen komt, zet dat de privacy van miljoenen mensen op het spel." 

"Onze klanten vertrouwen dat hun data bij ons veilig is. We kunnen niet leven met een potentieel risico dat dit allemaal op de helling zou zetten,” klinkt het.

"De enige manier die wij kennen om de privacy van onze klanten te beschermen, is door data te versleutelen. Dat deden we al sinds 2008 met iMessage en FaceTime en zullen we in de toekomst nog meer gaan doen,” vertelt Cook. 

Nvdr. Uiteindelijk heeft de FBI de zaak tegen Apple laten vallen. Er wordt gefluisterd dat ze toch een manier zouden hebben gevonden om in te breken op de bewuste iPhone 5C.