Belgische Zora Bots zet nieuwe stap om wereld te veroveren met humanïode zorgrobot

Belgische Zora Bots zet nieuwe stap om wereld te veroveren met humanïode zorgrobot

Het Oostende bedrijf Zora Bots, dat zorgrobots produceert, heeft een contract te pakken met Softbank Robotics, een wereldspeler op vlak van humanoïde robots. Zora Bots zal 1.500 NAO robots afnemen en internationaal verkopen. Een belangrijk kantelpunt voor het zorgrobotbedrijf.

Voor iedereen toegankelijk

Het verhaal van de twee Oostendse ondernemers begint enkele jaren terug. Fabrice Goffin en Tommy Deblieck, de oprichters van Zora Bots, beginnen met het ontwikkelen van software voor de NAO robots van Softbank. Toen werden die robots namelijk nog verkocht zonder software. Wie dus zo’n robot wou inzetten, moest die zelf nog programmeren. Daardoor bleef de verkoop vooral beperkt tot onderwijs- en onderzoeksinstellingen.

Het is dan dat Zora Bots inspeelt op dat probleem. Ze ontwikkelen software waardoor de bots ook ingezet kunnen worden in zieken- en rusthuizen. Later volgen ook hotels en de detailhandel.

Zora in actie

Wereldwijde expansie

Van de zorgrobot Zora werden ondertussen bijna 1.000 exemplaren verkocht. Dankzij dat succes mogen de twee ondernemers nu in zee gaan met de robotgigant Softbank. Zo mag Zora Bots binnenkort Zora Bots de robot exclusief wereldwijd verdelen. Dat moet de NAO robot meer toegankelijk maken.

"We willen nu wereldwijd doen wat we tot nu toe in de Benelux gedaan hebben. Er worden ondermeer al stappen gezet in de VS waar we spreken met 5.000 ziekenhuizen. We hebben hiervoor al een kantoor geopend in San Francisco", bevestigt co-CEO Fabrice Goffin aan HLN. Binnenkort openen de twee ook een kantoor in Tokio.

De samenwerking met Softbank is voor het Oostendse bedrijf niet enkel een springplank naar internationalisering, maar vormt ook een cruciaal kantelpunt. Tot nu toe draaide het bedrijf voornamelijk verlies door de vele investeringen. Bart Versluys, de Oostendse vastgoedkoning, investeerde begin dit jaar nog 5 miljoen in Zora Bots, in ruil voor 25 procent van de aandelen.

Bron: HLN

Connecteer met 82.740 abonnees