Bron foto: Shutterstock

Dat de robots eraan komen is inmiddels duidelijk. Elektronicabouwer Foxconn -onder andere bekend als bouwer van de iPhone- verving vorig jaar 60.000 arbeiders door robots. Dat is slechts het begin. Het bedrijf heeft de intentie om nagenoeg iedere werknemer te vervangen door robots. Naast fysiek werk wordt ook denkwerk bedreigd door robots. Artificial Intelligence robotadvocaat Ross wordt al aangenomen door advocatenkantoren en de DoNotPay chatrobot maakte 160.000 parkeerbonnen ongedaan. Dat is echter nog niets als je kijkt naar wat er technisch mogelijk wordt en hoe snel deze technologie zich ontwikkelt.

Miljarden banen verdwijnen en dat is maar goed ook

Vraag het 1500 futuristen en de helft zal zeggen dat de robots gaan zorgen voor veel minder banen. Thomas Frey heeft het over 2 miljard banen die verdwenen zullen zijn in 2030. Ik geloof, net als hij, dat het heel hard zal gaan met het aantal banen dat gaat verdwijnen en ik geloof dat het noodzakelijk is voor onze maatschappij dat dat gaat gebeuren. We kunnen volgens mij niet zonder de robots. De reden is simpel: we worden te oud.

We worden te oud

De gemiddelde levensverwachting van een Nederlander in 1960 was 73 jaar, in 1980 was dat 76 jaar en in 2012 was dat 81 jaar. Niet alleen in Nederland maar in nagenoeg de hele wereld is de vergrijzing zichtbaar. In 2008 was 15% van de Nederlandse bevolking ouder dan 65 jaar. In 2040 zal dit volgens het CBS 26% zijn. In 2008 stonden er tegenover iedere gepensioneerde vier mensen in de werkende leeftijd. In 2040 zullen er maar twee mensen van over zijn.

Grafiek levensverwachting

(Bron: De Wereldbank)

De kosten van een natie betaald door ½ van het aantal werkende mensen

Laat me dat nog een keer herhalen. In 2040 moeten we met de helft van het aantal werkende mensen het pensioen en de zorgkosten van de hele natie dragen. Dat kan simpelweg niet zonder robots. Zorg is daarbij de grootste kostenpost om rekening mee te houden. De zorgkosten stijgen al jaren. In Nederland ging in 2000 zo’n 10% van het BBP naar de zorg en in 2015 was dit al opgelopen naar 14%. Het snelst oplopende deel van de zorgkosten gaat naar oudere mensen en deze trend zal zich zo blijven ontwikkelen. Het is dus maar goed dat er steeds meer robots komen.

Voys spraakmakend

(Bron: Keynote)

Innovatie maakt alles goedkoper

Technologische ontwikkelingen hebben altijd gezorgd voor een daling van de kosten van een product of dienst. 3D-printen werd in de afgelopen jaren 400 keer zo goedkoop, een industriële robot in 6 jaar 500 keer en zonne-energie ging in 22 jaar tijd van $ 30,- per KWH naar slechts $ 0,08 in 2016. Ik denk dan ook dat de robots onze enige redding zijn in het verlagen van de zorgkosten

De eerste zorgrobot die we gaan zien, is de zelfrijdende auto, maar laten we hopen dat er snel veel (zorg)robots bij komen. We gaan ze namelijk keihard nodig hebben.