Vergeet Airplane Modus. Binnenkort heeft je smartphone ook Drive Modus

Vergeet Airplane Modus. Binnenkort heeft je smartphone ook Drive Modus

foto: shutterstock.com

Er gaan steeds meer stemmen op om smartphones uit te rusten met een Drive Modus, een instelling die het gebruik van bepaalde apps blokkeert tijdens het rijden. Niet onlogisch want uit onderzoek blijkt dat brokkenmakers op de weg vaak hun smartphone aanwijzen als de schuldige. Het zou best kunnen dat smartphones in de nabije toekomst standaard over een drive modus beschikken... 

Sociale media en notificaties

Alsmaar vaker gebeuren ongelukken door chauffeurs die meer aandacht hebben voor hun smartphone dan voor de weg. Vroeger ging het nog over het versturen van sms'en en bellen, maar nu zijn sociale media zoals Facebook, WhatsApp, Instagram en Snapchat ook flinke aandachtvreters geworden. Ook achter het stuur. Daarenboven leidt ook de constante stroom aan notificaties autobestuurders af. Met alle gevolgen van dien.

Het Amerikaanse agentschap voor verkeer (National Highway Traffic Safety Administration) analyseerde onlangs een pak camerabeelden van wat chauffeurs uitspookten achter het stuur. Opvallend: een groot deel van hen is bezig met hun smartphone. Hieronder kan je de beelden bekijken: 

23x meer kans op een ongeval

Sms'en achter het stuur is een hot topic dat als een wijdverspreid probleem wordt gezien. Volgens research van de Britse vrijwilligersorganisatie Brake zou sms'en achter het stuur de reactietijd verlagen met 35% en de mogelijkheid dat een crash plaatsvindt met 23 keer verhogen. Ondanks dat er boetes staan op het feit dat je jouw gsm gebruikt achter het stuur, blijft de praktijk steeds meer voorkomen.

Volgens de data van Brake zouden 3 op de 10 chauffeurs toegeven dat ze berichten lezen en versturen vanachter het stuur. Vooral de leeftijdsgroep 18 tot 24 kan moeilijk de gsm links laten liggen achter het stuur.  

Apple werkt aan Drive Modus 

Een mogelijke oplossing zou het blokkeren van bepaalde apps zijn tijdens het rijden. Zo gaan steeds meer stemmen op om games, video's en berichten versturen via een keyboard te blokkeren als je aan het stuur zit. Verkeersexperts zouden het liefst ook bepaalde sociale media en surfen op het internet geblokkeerd zien tijdens het rijden.

Of het ooit zover zou komen? Het lijkt wel realistisch. Apple is bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van zo'n modus. In 2014 werd een patentaanvraag van de technologiegigant al goedgekeurd waarin zo'n modus werd omschreven.

In het patent staat omschreven dat Apple automatisch bepaalde apps zou kunnen blokkeren aan de hand van een 'beweginsanalyse' én 'sceneanalyse'. Of dat er ooit écht komt is koffiedik kijken, maar het zou best kunnen dat Apple daartoe gedwongen wordt. Onlangs werden ze opnieuw geconfronteerd met verschillende rechtszaken waar autobestuurders de iPhone verantwoordelijk achten voor het ongeluk.

Apple & Google hebben al eerder Apple Carplay en Android Auto gelanceerd om het smartphoneprobleem in het verkeer aan te pakken. Beide technologiegiganten werken samen met autofabrikanten om hun software te integreren in het entertainmentsysteem van hun wagens. Ondanks de lancering is het aantal wagens die momenteel rondrijden met die integraties eerder laag.

Wat denk jij van zo'n drive modus? Slim of overbodig?

Connecteer met 82.738 abonnees