(Photo by TEDx Brussels)

Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En - misschien nog veel belangrijker - waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

Limited Edition Tesla Surfboards in één dag uitverkocht

Hij handelt in luxe elektrische auto’s en ruimteraketten maar Elon Musk staat er om bekend de wereld ook graag te verrassen met gadgets die je niet onmiddellijk associeert met zijn dagelijkse business. Zo lanceerde de Amerikaanse tech-ondernemer eerder al eigen vlammenwerper en bracht hij op 29 juli een eigen surfbord op de markt. Prijskaartje? 1.500 Amerikaanse dollar. Wie er echter eentje wil kopen, is er echter aan voor de moeite want de Limited Edition Tesla Surfboards, waarvan er slechts 200 exemplaren zijn gemaakt, waren in één dag uitverkocht.

De extra omzet die uit de verkoop van de Tesla-merchandising en andere gadgets wordt gehaald, dient voor de financiering van zijn Hyperloop concept alsook de tunnelprojecten van The Boring Company, dat nog een ander bedrijf van Musk is.

34-jarige imec-onderzoeker ontvangt prestigieuze beurs

De Vlaamse wetenschapper Niels Verellen krijgt een prestigieuze beurs (ERC Starting Grant) ter waarde van 1,5 miljoen euro. Deze wordt uitgereikt door European Research Council (ERC), een pan-Europees fonds dat vooruitstrevend onderzoek aanmoedigt door onder meer subsidies uit te reiken aan de beste en meest creatieve onderzoekers uit alle mogelijke onderzoeksdomeinen. Extra financiële middelen die Verellen wil aanwenden voor de ontwikkeling van een innovatieve hoge resolutie microscoop die veel goedkoper, kleiner en robuuster is dan de bestaande gespecialiseerde microscopen waar laboratoria vandaag mee werken.

Niels Verellen (links) met twee van zijn imec-collega's

De 34-jarige Verellen is werkzaam bij imec, het Leuvense onderzoekscentrum dat een wereldautoriteit is op vlak van nano-elektronica en digitale technologie.

“Compacte, goedkope en robuuste hoge resolutie microscopie zal een enorme stap voorwaarts betekenen voor onder meer de celbiologie, het breder toegankelijk maken van DNA-analyse, de manier waarop ziektes gediagnosticeerd kunnen worden, het verlenen van geneeskundige zorg in afgelegen gebieden, en het screenen van nieuwe medicijnen door de farmaceutische industrie”, aldus Verellen.

Internetkunstenaar Dries Depoorter onthult nieuw project

De jonge Gentse internetkunstenaar Dries Depoorter lanceert een nieuw project dat hij 'Face Detected' doopte. Daarvoor liet Depoorter drie beeldhouwers een gezicht boetseren uit een homp klei, tot een computer met gezichtsherkenningssoftware er een gelaat in zag. Vanaf dat punt was het werk af en moesten de kunstenaars stoppen met boetseren.

“Sommigen vonden het wel fijn dat iemand anders bepaalde wanneer hun beeld af was, wat voor een kunstenaar toch altijd lastig is. Anderen hadden dan weer moeite om te stoppen, omdat het er dan net niet goed genoeg uitzag. Dat ging tegen hun natuur in”, vertelde Depoorter over het project aan Vice.

Huawei stoot Apple van de tweede plaats

Niet langer Apple, maar het Chinese Huawei is nu de tweede grootste speler op de mondiale smartphonemarkt. Dat blijkt uit cijfers van het marktonderzoekbureau IDC. Huawei verkocht tijdens het tweede kwartaal meer dan 54,2 miljoen smartphones, een stijging van 41 procent tegenover het jaar ervoor. Daarmee overstijgt het Apple, dat in diezelfde periode ‘maar’ 41,3 miljoen iPhones aan de man wist te brengen.

Samsung blijft met 71,5 miljoen wel de onbetwiste nummer een. Het gaat overigens de meeste Chinese smartphonefabrikanten voor de wind. Niet enkel in eigen land verkopen ze als zoete broodjes, maar weten ook steeds meer door te breken in Europa en Afrika. Enkel Amerika lijkt (vooralsnog) niet overtuigd van de Chinese makelij.

'Koning van de Chinese internetcensuur' liet zich omkopen

Een minder rooskleurig verhaal uit de Chinese contreien is dan dat weer van Lu Wei. Hij wordt gezien als ‘de koning van de Chinese internetcensuur’. Onder zijn leiding werden heel wat sites gecensureerd, waaronder Gmail, Google Maps, Facebook, YouTube, Wikipedia, Twitter, Instagram en Pinterest. Hij werd door het Amerikaanse Time magazine ooit bekroond tot een van de invloedrijkste mensen op aarde.

Nu klinkt dat hij zijn positie als hoofd van de Cyberspace Administratie van China misbruikt zou hebben om zichzelf te verrijken. En ook daarvoor al zou hij niet ongevoelig geweest zijn voor omkoperij. Lu Wei is altijd al een controversieel figuur geweest, zowel in binnen- als buitenland. In februari werd hij uit de communistische partij gezet omdat hij een tirannieke baas zou zijn. Binnenkort zal hij het alleszins mogen gaan uitleggen in de Chinese rechtbank.