Jack Ma

Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En - misschien nog veel belangrijker - waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

Imec plant nieuwe innovatiehub in Gelderland

Het Leuvense onderzoekscentrum imec, expert op vlak van micro-elektronica en nanotechnologie, wil in Gelderland een nieuw onderzoekscentrum voor smart health & food bouwen. Totale kostenplaatje: 155 miljoen euro. Het rekent daarvoor op 60 tot 65 miljoen overheidssteun van de Nederlandse provincie, geld dat zou gebruikt worden om de eerste onderzoeksprogramma’s op te starten. De provincie voert momenteel een haalbaarheidsstudie uit.

Concreet gaat het om een nieuw samenwerkingsverband tussen imec Nederland,Wageningen University & Research, het Radboudumc en Radboud Universiteit. Die twee laatste zijn voorlopers op het gebied van gezondheid en medische technologie, informatietechnologie en gedragsbeïnvloeding. Gelderland staat dan weer bekend om haar uniek en innovatief ecosysteem op het gebied van voeding, landbouw en gezondheid.

Nieuwe hogeschool voor ondernemers van start in Amsterdam

Deze week ging de nieuwe hogeschool Global School for Entrepreneurship in Amsterdam van start. De school biedt een bacheloropleiding aan die gericht is op jongeren die willen ondernemen. Ze willen een nieuwe generatie aan ondernemers klaarstomen, aldus de decaan Thomas Blekman. Het opleidingsprogramma is eerder atypisch te noemen: zo is het curriculum ontwikkeld in samenwerking met start-ups. Ook is het gros van de lesgevers geen klassieke lector, maar staan er vaak rasechte ondernemers voor de klas. Zij zullen er vakken doceren zoals Blockchain en Social and spiritual entrepreneurship.

Daarnaast is er ook heel wat ruimte voor de studenten om te experimenteren en met elkaar samen te werken. Goedkoop is de bachelor niet. Je legt er per jaar zo’n 13.500 euro aan inschrijvingsgeld neer. Dit jaar begonnen er alvast 12 studenten aan de opleiding.

Mobiliteitsplatform voor scholen en gemeenten gebruikt blockchain-technologie

Dankzij een nieuw digitaal platform, dat gebruik maakt van blockchain-technologie, kunnen leerlingen uit de gemeentescholen van Bonheiden, Peer en Crisnée vanaf deze maand digitale munten verzamelen, telkens als ze te voet of met de fiets naar school komen. Deze virtuele dukaten kunnen ze nadien verzilveren op de kermis, in het zwembad of bij andere lokale partners. Met dit unieke beloningssysteem willen deze drie pilootgemeenten niet de ouders maar hun kinderen aanmoedigen om zelf concreet bij te dragen tot een betere mobiliteit en een betere luchtkwaliteit in hun schoolomgeving.

Via een dashboard kunnen de scholen en gemeenten zien hoeveel kilometers de leerlingen hebben afgelegd (te meten via een RFID-tag die aan hun fiets of boekentas hangt) en hoeveel CO2-uitstoot hierdoor werd vermeden. Een algoritme berekent het aantal punten per fietsrit of wandeling. Het houdt daarbij onder andere rekening met de afstand tot de school, de weersomstandigheden en welk seizoen het is. Bovendien kunnen er bonuspunten worden verdiend, bijvoorbeeld bij het dragen van een fietshelm.

Dit educatieve project kadert in het luik Mobiliteit van de Smart Belgium-strategie van Belfius en is een co-creatie diens innovatielab The Studio en het Belgische IT-bedrijf Flow Pilots, dat digitale oplossingen voor overheden van de toekomst bouwt.

Jack Ma dan toch niet met pensioen?

Afgelopen maandag berichtte de New York Times dat Jack Ma, de founder van het Chinese Alibaba, volgend jaar zou opstappen als topman van het bedrijf. Dat om meer tijd te hebben voor onderwijsprojecten (overigens heeft Ma een verleden als leerkracht) en een eigen filantropisch stichting op poten te kunnen zetten.

Dat blijkt nu toch niet te kloppen, aldus een woordvoerder van Alibaba zelf. Wél stelt Ma volgende week een opvolgingsstrategie voor. Daarbij wordt gekeken wie het roer op termijn zal overnemen en hoe dat zal verlopen. Maar een definitieve exit van Ma is dus nog niet voor meteen.

Wantrouwen bij consumenten over datagebruik door bedrijven

De nieuwe GDPR heeft privacy weer hoog op de agenda gezet, en plaatst de consument in de driver’s seat als het gaat om gebruik van zijn persoonsgegevens. En toch blijft het wantrouwen groot, zelfs na 25 mei, zo blijkt uit het recent uitgebrachte Trends in Customer Trust-rapport van Salesforce Research. Meer dan de helft (59%) van de consumenten wereldwijd vreest voor een datalek, waardoor die persoonlijke informatie op straat belandt.

Het is duidelijk dat de consument steeds sceptischer wordt wat het gebruik van persoonlijke data door bedrijven betreft: 54% gelooft niet dat organisaties het beste met hen voor hebben. Het onderzoek toont ook aan dat 91% van de consumenten pas echt een bedrijf vertrouwt als die heel transparant zijn over hoe persoonlijke data worden gebruikt en ze ook echt aantonen hoe ze daarbij te werk gaan. Bijvoorbeeld welke nieuwe technologie wordt gebruikt bij het bieden van nieuwe klantervaringen. Zo is maar liefst 60% bezorgd dat hun informatie wordt aangetast of misbruikt door AI.

Niet alleen een sterkere beveiliging van data en meer transparantie zijn belangrijk voor vertrouwen, maar ook het informeren van consumenten over hoe ze zelf hun data beter kunnen beveiligen.

Foto Jack Ma: "Enabling eCommerce small enterprises, global players" by Foundations World Economic Forum // CC BY 2.0