Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En - misschien nog veel belangrijker - waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

Belgische e-sporter grijpt nipt naast wereldtitel FIFA

Waar onze Rode Duivels in Rusland niet zijn in geslaagd, heeft onze landgenoot Stefano Pinna (foto) wel voor elkaar gekregen: een plek in de finale van het wereldkampioenschap voetbal bemachtigen. Op een virtuele grasmat, welteverstaan. Tijdens de allereerste editie van de FIFA eWorld Cup in de Londense O2-Arena moest 20-jarige gamer uit Houthalen nipt de duimen leggen voor de Saudische e-sporter Mosaad Aldassary. Die laatste mag zich een jaar lang de beste FIFA-speler ter wereld noemen en strijkt daarvoor een bedrag van zomaar eventjes 250.000 dollar op.

De Belgische vicewereldkampioen, die als professionele e-sporter op clubniveau de kleuren van het Nederlandse PSV Eindhoven verdedigt, moet het stellen met 50.000 dollar. In totaal streden 32 e-sporters om de wereldtitel FIFA 18.

Gaat Europa universele oplader voor smartphones verplichten?

Je kent het probleem vast wel: de batterij van je smartphone is leeg en niemand in je gezelschap die de juiste oplader voor hetzelfde type gsm bij heeft. Daar zou binnenkort eindelijk verandering in kunnen komen, nu de Europese Commissie de noodzaak gaat onderzoeken om alle smartphonefabrikanten te verplichten een universele adapter mee te leveren bij iedere verkocht toestel.

Iets waar Europa trouwens al tien jaar voor ijvert, maar tot op heden vooral op de goodwill van de fabrikanten rekende. Omdat het ten eerste niet echt consumentvriendelijk is en ten tweede al die oude laders jaarlijks meer dan 51.000 ton aan elektronisch afval opleveren. Bij de meeste Android smartphones zijn de opladers tegenwoordig al uitwisselbaar, maar vooral Apple blijft vasthouden aan haar eigen Lighting-aansluiting.

Vlaamse politiezones het meest actief op Facebook

Bij de bevolking zijn de sociale media al goed ingeburgerd, maar hoe zit het met de politie? In welke mate maken zij vandaag gebruik van deze extra communicatiekanalen? Socialemediaburo.be zocht het uit, door in het tweede kwartaal van 2018 alle corporate Twitter-, Facebook- en Instagram-accounts van de verschillende politiezones in Vlaanderen te monitoren en analyseren.

Voor het eerst in jaren blijkt Facebook het populairste kanaal te zijn, waar dit voorheen Twitter was: 80% van alle Vlaamse politiezones heeft een corporate Facebook-pagina, en 68% een eigen Twitter-account. Instagram doet het goed bij steden en gemeenten, maar vindt minder ingang bij de Vlaamse politie (10%).

Wat opvalt, is dat politiediensten de sociale media hoofdzakelijk inzetten voor pushberichten met eigen content, daar waar de interactie eerder beperkt blijft: op Twitter is dat 29%, op Facebook 37%. In schril contrast met Nederland, waar cijfers van 2017 aantonen dat 87% via Twitter en 66% via Facebook interactief communiceert met de burger. Bekijk het volledige rapport hier.

In Spanje kan je binnenkort afstuderen als influencer

‘Intelligence Influencers: Fashion & Beauty’, zo heet de opleiding die je vanaf komend academiejaar kan volgen aan de Spaanse Universidad Autónoma de Madrid. Vijf maanden lang krijgen de cursisten er klassieke vakken als economie, psychologie en communicatie gedoceerd, en leren ze daarnaast een sterke persoonlijkheid ontwikkelen opdat ze zich niet van de wijs laten brengen door trollen en haters. Er zal ook les worden gegeven over de modewereld, consumentenpsychologie, de wettelijke aspecten van sociale media en hoe je een marketingstrategie en een goed businessplan schrijft.

Initiatiefneemster van deze nieuwe opleiding is zakenvrouw en designer Agatha Ruiz de la Prada. Volgens haar komt de opleiding tegemoet aan een reële nood. “Influencers zijn echte opiniemakers, door hun invloed hebben ze flink wat macht. Als hen niet verteld wordt hoe ze daar om mee moeten gaan, kan dat gevaarlijk zijn.”

Gezocht: oude gsm's voor de productie van elektrische wagens

Hoeveel mensen thuis een gsm hebben liggen die ze eigenlijk al lang niet meer gebruiken, zullen, valt moeilijk te zeggen. In ons land alleen zou het naar schatting om 6 tot 8 miljoen 'slapende' toestellen gaan. Mensen kunnen geen afstand doen van hun oude toestel omdat ze er emotioneel aan gehecht zijn of omdat ze vrezen dat er nog foto’s of andere persoonlijke data op staan.

Wat velen echter niet weten, is dat die gsm’s veel kostbare grondstoffen bevatten die perfect herbruikbaar zijn en waarvan stilaan een tekort dreigt. De edele metalen, vooral kobalt, zijn bijvoorbeeld broodnodig om batterijen te kunnen blijven produceren voor het groeiend aantal elektrische voertuigen. Daarom plant onder andere technologiefederatie Agoria samen met een aantal partners in 2019 een grote inzamelactie waarmee ze hoopt tot een miljoen oude gsm's te kunnen ophalen.