Je bent een brand marketeer. Jouw merk moet dus het juiste doelpubliek bereiken. Maar wat als je je publiek nergens kan vinden? Je prospects kijken geen televisie, zitten niet op Facebook en hebben niks met gedrukte letters. Tijden veranderen en je doelpubliek ook. Dan kan je als brand marketeers best ook bijsturen. Dus: hoe ga je je potentiële klanten herontdekken en opnieuw met hen connecteren? Volgens mij met Web3 en het metaverse; jouw go-to tools om een customer journey te ontwikkelen die exact leidt naar waar jouw doelpubliek zit.

Ik weet het, met grote technologische ontwikkelingen komen ook altijd grote vragen. Begrijpelijk. Maar, beste sceptici: jullie doelpubliek heeft de televisie uitgezet. Al even. Genoeg geaarzeld en getwijfeld, dus, het is tijd voor actie. Want ja, Facebook kondigde onlangs een golf van ontslagen aan - maar niet in het Meta-departement. Sterker nog, ze blijven hun investeringen in het metaverse opvoeren. Het moederbedrijf is zelfs herdoopt tot ‘Meta’. Als dat geen toewijding is, weet ik het ook niet meer.

De toekomst verandert niet zomaar. Ze wordt gevormd door mensen. En jij bent één van die mensen

Maar dus, je doelpubliek. Dat spendeert generatie na generatie meer tijd aan gamen. Tegen dat Gen A op de arbeidsmarkt komt, is iederéén gamer. Niet zo verwonderlijk dus dat Microsoft de Amerikaanse videogamegigant Activision Blizzard kocht. Die investering dient om de fundamenten van het metaverse te betonneren. En dat voor een schamele 69 miljard dollar.

Kinderen, kinderen en nog eens kinderen

Virtuele werelden zijn dagelijkse kost voor kinderen. Ze klauteren er vlotter door dan een echte speeltuin. Moeiteloos. Onbevreesd. En hun verwachtingen sturen mede de veranderingen rondom ons. Zij bepalen mee wat normaal is, en brengen hun stem virtueel uit. En hun impact laat zich al voelen buiten de bubbel van hun leeftijdsgenoten. De modewereld heeft bewezen zich snel aan te passen. Veel luxemerken breiden intussen ook uit naar de gamingwereld. Want he, je kan moeilijk in je nakie door het metaverse hollen. En dat weten de fashionistas maar al te goed.

Als je verbinding wilt met de jongere generatie, moet je je in hun wereld verplaatsen

Vans, Nike en Gucci zijn extreem populair in Roblox. Ze geven je een manier om je identiteit cachet te geven in deze virtuele wereld. Dichter bij huis zagen we vaste waarde JBC zijn eerste stappen zetten op het virtuele toneel, met groot succes. Meer dan 55.000 mensen bezochten JBC’s virtuele wereld. Slimme zet: ze vroegen popzangeres Camille om er op te treden, wat de bezoekersaantallen de hoogte in stuurde. Bedenking daarbij: om duizenden fans te bereiken, hoefde ze maar twee uur in de studio te zijn om de show op te nemen. Om ongeveer hetzelfde publiek IRL te bereiken moest ze vijf dagen lang optreden in de Antwerpse Lotto Arena en wekenlang repeteren. Goed geschaald, noem ik dat.

Verhalen om mee uit te pakken

Waarom zouden we een game nodig hebben? We hebben geen nood aan een virtuele wereld. En die metaverse-toestand heeft weinig te maken met onze business (Ok, boomer). Hebben we ooit écht een televisie nodig gehad? Was de iPhone een broodnodige ontwikkeling? En waren sociale media een complete verspilling van het marketingbudget? Drie keer nee.

Is het metaverse de nieuwe plek om je doelpubliek te bereiken? Naar alle waarschijnlijkheid wel, ja. Jouw merk heeft een verhaal. En verhalen willen verteld worden. Waar je dat verhaal vertelt, is alles. The medium breaks or makes the message. Hoog tijd dus om het zinkend Facebook-schip te verlaten. Trek je troepen terug, weg van de tv. Herevalueer je strategie. De grenzen tussen virtueel en analoog zijn geen punt voor de jonge generatie. Wat zij willen, is een verhaal dat hen meepakt.

Een verhaal blijft niet drijven tenzij je je publiek erin onderdompelt. Dat is exact waar het metaverse goed in is. Weg met dat eenrichtingsverkeer, tijd om samen met je prospects het verhaal te schrijven. Interactiviteit is de nieuwe standaard en dus worden jij en je klanten ploegmaats. Als je dat wil, tenminste. Je mag natuurlijk ook de toekomst aan je laten voorbijgaan. Dan zal je doelpubliek furieus op ‘skip ad’ blijven drukken elke keer dat je reclamespot verschijnt. Om het licht dramatisch te verwoorden: adapt or die.