Foto: TechCrunch

Voor alle Digitale Marketing aficionados en zogenaamde ‘data scientists’ staan er interessante tijden te wachten. Google heeft namelijk onlangs haar nieuwe enterprise oplossing onthuld: Google Analytics 360 suite. Google spreekt van een revolutie, maar is gaat het niet eerder om een logische en langverwachte evolutie?

Marktpositie tegenover rivalen als Adobe

De nieuwe premium suite zet data nu meer dan ooit centraal en in het hart van alle online activiteiten.

Het laat toe om verschillende Business Intelligence producten - Analytics, GTM, Attributie modeling, …  met elkaar te integreren en te combineren. Analytics 360 is Google’s antwoord op de alsmaar stijgende vraag naar een meer holistische data-aanpak. Het staat buiten kijf dat dit ook Google’s manier is om zich te positioneren tegenover marktrivalen zoals Adobe.

Ons leven bestaat vandaag de dag uit vele ‘micromoments’: intentrijke momenten waar we naar onze dichtstbijzijnde smartphone, tablet of PC grijpen om een winkel op te zoeken, concertticket te kopen of naar antwoorden zoeken voor allerlei noden en behoeften.

Paul Muret - Google’s VP van video, display en Analytics - vertelde dat Google Analytics 360 uitgebracht is om bedrijven te helpen deze micromoments voor zich te winnen.

User-journey monitoring

De full-stack zal bestaan uit 6 verschillende producten - waarvan 4 gloednieuwe - die ons zullen toestaan om de volledige ‘user-journey’ te monitoren en op het juiste moment met deze user te interageren. Hieronder een kort overzicht van alle producten:

Analytics producten

1. Google Analytics 360: een rebranding van GA premium

Kortweg, een rebranding van het huidige Google Analytics Premium platform. Niet veel nieuws hier. Google vertelde wel dat er in de komende maanden vele nieuwe ‘exciting’ updates en functionaliteiten toegevoegd zullen worden. De bedoeling is dat GA360 zal dienen als het centrale measurement puzzelstukje.

Met andere woorden: het zal dienen als het centrale draagvlak om userdata te analyseren en deze dan te integreren met Google’s Ad platformen (AdWords, DoubleClick). voor verhoogde marketing effectiveness.

Afwachten tot Google I/O (18-20mei) voor de sappige details omtrent het reilen en zeilen van GA360!

2. Google Attribution 360: een rebranding van Adometry

‘Attribution modelling’: een van dé hedendaagse hot-topics in marketingland. Iets wat ook Google niet ontgaan is.  Die liet immers weten dat ze Adometry van 0 terug hebben opgebouwd om marketeers verder te helpen in deze uitdagende kwestie.

Met Attribution 360 volg je klanten en leads over alle toestellen en kanalen heen om zo de meest efficiente en ROI focussed marketing mix te bepalen.

Kortom: Attribution 360 is Google’s eigen Marketing Mix Modelling tool, maar eerder een rebranding van het bestaande Adometry.

3. Google Audience Center 360 (beta)

Wellicht de grootste verrassing van de deze hele onthulling. Google komt naar buiten met hun eigen DMP: Data Management Platform. Deze update zal marketers toestaan hun klanten beter te identificeren en definiëren en vervolgens cross-platform te gaan targeten. Die segmenten kunnen gebruikt worden op andere plaatsen zoals AdWords en DoubleClick.

Vanaf het moment dat Facebook vorig jaar haar ‘Atlas’ product lanceerde, kwam Google's dominante user-data positie in gevaar. Met die update zet Google meteen een grote stap voorwaarts in de strijd rond user en audience segmentation data.

4. Google Optimize 360 (beta)

Google’s eigen website testing en personalisatie tool zal marketeers helpen om hun gebruikers en leads betere surf ervaringen te verschaffen. Want leads identificeren en naar je website brengen is één zaak. Ze laten converteren is een heel ander paar mouwen.

Tot voor kort had Google hier nog niet meteen een concreet antwoord op. Met Google Optimize 360 verandert dat verhaal. Google Optimize 360 is meer dan een gepimpte versie van ‘Google Experiments’. Waar je vroeger op een vrij manuele manier je verschillende A/B testing pagina’s moest taggen en tracken, zorgt vandaag Optimize 360 voor dit hele gebeuren.

Zonder dat je enige kennis nodig hebt van IT of coding kan je nu verschillende versies - via een drag and drop systeem - van je pagina maken en deze meteen op live-gebruikers en audiences uittesten.

5. Google Data Studio 360 (beta)

Deze nieuwe data analyse en dashboarding tool zal data integreren van alle suite producten en andere externe data bronnen. Met die data zullen we in staat zijn om zeer interactieve rapporten en intuïtieve dashboards te bouwen.

Aangezien de tool gebouwd is op de Google Docs technology, zijn real-time sharing en collaboratie part of the deal. Dat betekent: verschillende gebruikers zullen tezamen aan een dashboard kunnen werken - een zeer interessant aspect van de tool.


6. Google Tag Manager 360

Gebaseerd op Google’s tag manager product, zal deze premium oplossing marketers helpen om op een eenvoudige manier website en applicatie informatie te meten en op te volgen. Zonder dat IT aan te pas komt. Dit alles voor meer data accuracy en eenvoudige workflows te bekomen.

De stappen die Google zet met deze update zijn niet onbelangrijk. De integratie van al deze verschillende tools in één premium stack zal zorgen voor veel extra synergieën en mogelijkheden in data-measurement en analysis land.

Bovendien speelt deze (r)evolutie ook meteen in op de markt vraag naar een meer holistische aanpak. Door Google’s dominante positie zullen we ongetwijfeld in contact komen met de impact van deze update. In welke mate en wat exact de impact zal zijn, valt nog af te wachten.