Bron foto: Shutterstock.com

Onlangs trok ik als StoryMe-oprichter naar WistiaFest, waar er legio interessante sprekers en inzichten aan bod kwamen. De meest pittige takeaways? Die licht ik hieronder voor je toe! 

1) Authenticiteit is key

We leven in een wereld die alsmaar digitaler wordt. Video ontpopt zich als dé manier bij uitstek om toch een directe communicatielijn met mensen in stand te houden. En het is een goede manier om in dialoog te gaan met je doelpubliek. Neem nu zo’n typisch “bedankt voor je bestelling”-mailtje. Je zou even goed een kort filmpje kunnen sturen. Of een nieuwe werknemer die een videoboodschap krijgt van de ceo. Het is persoonlijk, het is authentiek en het heeft een sterke impact.

2) Video’s maken wordt makkelijker dan ooit

Ook video’s die er heel duur uit zien kunnen gerust voor een prikje gemaakt zijn. Met software als Soapbox heb je geen volledige filmcrew of dure uitrusting meer nodig; je maakt je video’s gewoon op je eigen laptop. Het is zo gemakkelijk als een mailtje versturen. Je kan zelfs screenshots integreren in je beeld. Stop dus maar met die saaie teksten en schakel over op video e-mails.

3) AI in video

Artificial Intelligence is de stuwende kracht achter twee nieuwe trends:

#1 Voice-overs worden herkend en meteen geïntegreerd in het beeld als ondertitels.

#2 Dankzij AI en die ondertiteling wordt tekst vindbaar voor zoekmachines, en daardoor wordt ook elke video – en de inhoud daarvan – vindbaar, net zoals gewone tekst een aantal jaren geleden. Dat is goed nieuws voor e-commerce. Zo zullen webshops niet langer keywords moeten toevoegen aan hun productbeschrijvingen. Van zodra de video online staat, kan AI de tekst transcriberen aan de hand van stemherkenning, et voilà: de tekst is nu vindbaar voor zoekmachines.

4) Distributie op zijn kop: vanaf nu is het 'channel first'

Je wil je video’s delen? Door de overvloed aan distributiekanalen wordt het alsmaar belangrijker om je kanaal te aligneren met het doel van je video’s. Op basis daarvan kan je dan het format en de boodschap aanpassen voor elk kanaal. Op Facebook, bijvoorbeeld, kijkt 90% van alle gebruikers mobiel. Daarom is een verticaal beeld dus beter dan een horizontaal. 80% van de gebruikers kijkt trouwens ook zonder geluid.

Kies dus bewust voor ondertitels of tekst in je video. En nu we het toch over Facebook hebben: die staat met stip op één als het op videoconsumptie aankomt. Logisch ook: alle algoritmen zijn erop toegespitst. Maak dus niet zomaar een video om overal te verspreiden. Denk eerst aan je kanaal en stem je video eropaf.

5) Ontwikkel je content in-house, en zoek dan pas de expert

Niet zo lang geleden werden designer jobs lustig geoutsourcet. Maar vandaag zien we ze vaker in-house. Hetzelfde fenomeen vindt nu plaats met video: nieuwe functietitels als Chief Video Officer of In-house Videospecialist duiken her en der op. Toch kloppen de meeste bedrijven aan bij agency’s wanneer projecten complexer worden. Mijn advies: begin in-house met je eigen videocontent voor een-op-eencommunicatie. Ben je ook overtuigd? Overweeg dan een samenwerking met een video marketing agency.

6) Video op elk departement, elk raakpunt

Je kan video gebruiken in allerlei afdelingen: customer support, HR, legal, en noem maar op. Het is veelzijdig, informatief en (zoals ik eerder al zei) authentiek en persoonlijk. Dankzij video krijg je ook extra feedback, omdat je als afzender kan zien welke (stukken) van je video’s het meeste aanspreken bij je doelpubliek. Metrics, metrics en nog eens metrics! Voorbeelden:

  •  antwoorden op de meest gestelde vragen via video
  •  recrutering van een top profiel met video-boodschap van de manager
  •  bedanken van de klant voor een beëindigd project
  •  de-weg-naar-het-katoor video

7) Met video haal je de hoogste engagement- en conversieratio’s

Het is leuk als je video’s bekeken worden, maar je doet het uiteindelijk toch vooral voor de conversies. Volgens Cisco Research zal video in 2018 maar liefst 80% van al het internetverkeer voor zijn rekening nemen. De cijfers van Insivia, een data analytics bedrijf uit de VS, spreken boekdelen.

8) Alsmaar meer integraties met video

In marketing en CRM zien we continu nieuwe videotoepassingen, en die zijn niet beperkt tot het communiceren met bestaande klanten. Marketing automation biedt ons al heel wat waardevolle tools om nieuwe leads te genereren en te kwalificeren, en om klanten te begeleiden doorheen het beslissings- en koopproces. Je moét video gewoonweg integreren in je marketingplan. 

Het valt dus niet te ontkennen: video is de toekomst van communicatie. Maar veel bedrijven geloven dat het nog steeds te complex en te duur voor hen is. Weg ermee. Wij geloven dat (animatie)video zo simpel moet zijn als ‘hallo’; de kunst bestaat erin de juiste partner te vinden die samen met jou een eenvoudig, betaalbaar en haalbaar plan opstelt!