Sinds een aantal jaren overspoelt video onze online kanalen: op de trein, in de rij aan de kassa, of zelfs terwijl we voor de tv zitten - de gemiddelde smartphonegebruiker zie je op elk dood moment gretig scrollen door een overvloed aan online content, waarvan video wel één derde uitmaakt! In alle digitale trends rapporten vinden we verbluffende statistieken als ‘87% van de online marketeers gebruikt al videocontent’, maar lang niet alle video’s doen het even goed. Video’s van enkele minuten lang zullen niet werken op sociale media, en bij sommige video advertenties zitten kijkers alleen maar ongeduldig te wachten tot ze hem kunnen wegklikken. Dus, wat zijn de do’s en don’ts als je vandaag en in de toekomst videocontent wil maken voor jouw doelgroep?

1. Kort, korter, kortst

De duur van je video is een van de allerbelangrijkste elementen om een goede video te maken. Op sociale media geldt: hoe korter, hoe beter. Of je nu mensen wil laten kennis maken met je product of enkel een bepaalde mood wil uitstralen, kort en krachtig is the way to go! Ons smartphonegebruik neemt alleen maar toe, maar we gaan ook vluchtiger om met de content die we zien. Beperk je post dus tot een aantal woorden en een snackable video of een leuke GIF, die je na een slimme montage makkelijk uit je video haalt! Wist je trouwens dat je nu ook GIFs in Facebook advertenties kan gebruiken?


2. Van promotionele advertenties naar branded content

Harde, promotionele videoadvertenties werken al snel op de zenuwen van je kijkers, die bovendien steeds vaker Ad Blockers installeren. Daarom zien we dit jaar een shift naar sponsored of branded content op sociale media. Volgens tubularinsights is het aantal views van branded videocontent met 258% gestegen!

Wanneer je als merk kwaliteitvolle branded content plaatst die de doelgroep aanspreekt, zal je ook met dit type content het aantal views en aankopen zien stijgen. De stats liegen er niet om: 64% van de consumenten die een bepaald product kopen, hebben daarvoor een branded social video gezien.

3. Authenticiteit is de nieuwe kwaliteit

De jonge generatie heeft fake news tegenwoordig al snel in de gaten, dus bedrijven die indruk op hen willen maken kunnen maar beter kiezen voor een authentieke video met een écht verhaal. Die drank naar geloofwaardige content verklaart dan ook waarom live video’s steeds populairder worden. Denk maar aan:

  • Testimonials
  • Behind the scenes beeldmateriaal
  • Vloggende werknemers
    Mensen houden ervan om de mensen achter je merk te zien!

Ook voor productvideo’s worden steeds vaker live video’s gebruikt die het product tonen zoals het echt is. Combineer het met wat leuke muziek en duidelijke text-on-screen en je hebt een winnende combinatie!

4. Van algemene naar gepersonaliseerde content

Gepersonaliseerde marketing is al langer aan een opmars bezig: jouw doelgroep verwacht tegenwoordig persoonlijk aangesproken te worden in een e-mail, en als lezer verwacht je content te krijgen die relevant is voor jouw beroep of sector. Dit geldt natuurlijk ook voor videocontent, want wat heb je aan een mooie video als de content niet relevant is voor de kijker?

Door klantgegevens uit je CRM-systeem of algemeen beschikbare gegevens als het weerbericht te gaan gebruiken in een video, kan je automatisch honderden gepersonaliseerde variaties maken van één video. Zo zorg je niet alleen dat de boodschap die je brengt relevant is voor elke individuele kijker, maar ook dat de kijkers zich persoonlijk aangesproken voelen door jouw product of dienst. Door content te personaliseren, zien bedrijven als Heineken veel meer clicks, engagement en conversies!

Bedrijven beschikken tegenwoordig over meer data dan ooit en gepersonaliseerde video’s worden steeds toegankelijker voor elk bedrijf, maar toch stappen weinig bedrijven vandaag over naar gepersonaliseerde content. Tijd om je te onderscheiden van de concurrentie met gepersonaliseerde video’s die jouw doelgroep sneller dan ooit overtuigen!

5. Smartphone = smart formats

Volgens WordStream wordt de helft van alle videocontent mobiel bekeken! Bovendien laten smartphonegebruikers vaak de video’s die ze online tegenkomen meteen zien aan hun gezelschap, dus het is écht belangrijker dan ooit om mobile first te denken. Upload je video’s op sociale media daarom in een vierkant - (1:1) of verticaal formaat (9:16). Instagram verkoos meteen het 1:1 ratio, maar ook Facebook geeft tegenwoordig 76% meer ruimte op de news feed aan vierkante video’s dan aan het landscape formaat.

Vierkant voor Facebook + Instagram News Feed /// Verticaal voor Stories + IGTV

Onthoud bij elk van je volgende videoprojecten vooral deze 5 belangrijke regels:

  1. Hou het kort
  2. Kies voor branded content
  3. Hou het authentiek en geloofwaardig
  4. Personaliseer je boodschap
  5. Gebruik het juiste formaat per kanaal