Tom Herrijgers, de CEO van het digitale communicatiebureau Marbles, heeft beslist dat zijn werknemers voortaan onbeperkt betaald verlof mogen nemen. Hiermee neemt het Antwerpse bedrijf een voorbeeld aan het HR-beleid van Netflix. Het doel? "Als mensen beter tot rust kunnen komen, presteren ze ook beter", klink het bij Marbles. De enige vereiste is dat vooropgestelde doelstellingen moeten gehaald worden.

Bij Netflix geldt onbeperkt verlof al sinds 2004

Het HR-beleid van Netflix geldt voor velen als een voorbeeld. Zo mogen werknemers daar al sinds 2004 onbeperkt verlof nemen. De enige regel: je werk moet af geraken. Toch zijn er in België weinig bedrijven die Netlfix' HR-beleid durven doorvoeren. Tot nu. 

Het 8-koppig team mag bij Marbles zelf kiezen wanneer ze op verlof gaan. Maar niet alleen wanneer, maar ook hoe vaak. De enige vereiste is dat bepaalde doelstellingen moeten gehaald worden. 

Doel: Mensen gemotiveerd en geïnspireerd houden

"Het gaat erom mensen verantwoordelijkheid te geven. Ze vragen ook zelf meer flexibiliteit", zegt Tom Herrijgers van Marbles. "We zijn er namelijk van overtuigd dat werknemers goed soigneren nodig is om iedereen geïnspireerd en gemotiveerd te houden. Als mensen beter tot rust kunnen komen, presteren ze ook beter", klinkt het.

De catch: doelstellingen moeten absoluut gehaald worden. "Dat gaat onder meer om de omzet die we willen halen", aldus Herrijgers. "Als iemand besluit om bijvoorbeeld zestig dagen vakantie te nemen, halen we die doelstelling niet. De andere teamleden zullen die persoon er dan op aan spreken."

Aangezien het systeem pas deze zomer is ingevoerd is het nog koffiedik kijken of het systeem zal werken. We zijn benieuwd! :)