Dagelijks werk je misschien met tientallen mensen samen. De kans bestaat dat je een start-up hebt of een organisatie hebt uitgebouwd, waar je originele en ijzersterke ideeën bij de vleet verzamelt. Maar wist je dat je nóg meer creatieve en vernieuwende voorstellen en plannen kunt stimuleren bij je team? De succesformule is heel eenvoudig: je kantoorruimte herbekijken! Ik geef je 5 tips:

In mijn vorig artikel vertelde ik al hoe je werkruimte invloed heeft op de creativiteit van je team of onderneming. Vandaag bouw ik daar op verder en vertel ik je hoe jij binnen jouw start-up of organisatie kan aansturen op innovatie.

1. Laat mensen verantwoordelijkheid nemen over hun eigen werkplek

Geef hen de mogelijkheid hun directe omgeving zelf vorm te geven binnen het kader dat je uitstippelt. Geef hen een bepaald budget als dat mogelijk is. Investeer in enkele planten. Heb je geen zicht op de natuur? Zorg er dan voor dat je regelmatig buiten komt. Een middagwandeling in het lokale park kan wonderen verrichten.

2. Maak de ruimte om je heen inspirerend

Doe dit door met kleuren, licht en inspirerende beelden te werken. Post-its op elke hoek van de tafel, dikke en kleurrijke stiften, een flip-over vlakbij, een muur waarop je kan tekenen of waar je inspiratie in de vorm van artikels, foto’s, quotes en de voortgang van projecten kan bijhouden. Laat mensen posters ontwerpen en printen, met inspirerende slogans, een gewoonte die ook bij Facebook van onderuit de organisatie ontwikkeld is. Of start een kleine Facebook-muur, waar iedereen wat kan neerschrijven of tekenen.


Hoofdkantoor Facebook Hoofdkantoor Facebook

3. Voorzie plaats waar mensen zich even kunnen terugtrekken en reflecteren

Laat toe dat mensen thuis werken als ze zich daar beter kunnen concentreren, maar zorg ervoor dat je team elkaar voldoende ziet om vertrouwen te bouwen, open en informele conversaties te hebben, die cruciaal zijn voor het ondersteunen van innovatie. Werk je in een open kantoorruimte? Zorg er dan voor dat er hoeken zijn waar mensen zich even kunnen afzonderen.


Hoofdkantoor Washington Post Hoofdkantoor Washington Post
 

4. Zorg voor materialen om mee te experimenteren en prototypes te maken

Om te starten: lego’s, karton, scharen en lijm. Heb je geen budget, onderhandel dan met je kinderen om een deel van hun speelgoed te gebruiken of lees het boek ‘Make Space’ van Scott Doorley & Scott Witthoft, met goedkope oplossingen om je werkplek creatiever te maken. Bij Ideo, een groot Amerikaans innovatie –en designkantoor, kom je binnen in één grote knutselruimte: potten gevuld met pennen en paperclips, speelgoed en prototypes, rekken gevuld met boeken rond creativiteit en design. Bij Dropbox is de centrale vergaderruimte zelfs permanent gevuld met lego’s.


lego

Heb je geen plaats om dat te doen? Creëer dan gewoon al een creatieve toolbox: een eenvoudige plastieken doos die je overal kan meenemen, gevuld met de meest noodzakelijke brainstorm tools zoals post-its, stiften, plakband, stickers.

Geef het creatieve voorbeeld.

Heb je een mooi hoekkantoor met zicht op dat mooie meer? Of een kantoor zo groot dat je erin verloren loopt? Ga tussen je mensen zitten en schenk die ruimte aan de innovatie. Maak er een creatieve ruimte van. Je hoeft natuurlijk geen hoekkantoor te hebben om het voorbeeld te geven. Vertrek vanuit de voorgaande tips en pas ze zelf toe. Wissel regelmatig eens van werkplek, maak gebruik van creatieve materialen, bouw eens een prototype of organiseer een creatieve sessie.

Opgelet: gewenning treedt op!

Wat je ook doet, er zal na verloop van tijd gewenning optreden. Een aantal zaken zullen onderdeel van de manier van werken worden, een aantal andere delen zullen na verloop van tijd niet meer gebruikt worden of niet meer opgemerkt worden. Het is zoals die inspirerende slogan op de muur, hoe groot die ook is, na een tijd ziet niemand hem meer. Zorg er daarom voor dat je het vormgeven van je omgeving als een continu proces ziet, als iets dat organisch groeit en evolueert, gevormd door de mensen die komen en gaan. Maar hou het op het netvlies en vernieuw regelmatig, het creatieve potentieel in je team zal je dankbaar zijn!

Bronnen:

  • Give Your Ideas Some Legs: The Positive Effect of Walking on Creative Thinking (Marily Oppezzo and Daniel L. Schwartz)
  • The benefits of nature experience: Improved affect and cognition (Gregory N. Bratmana, Gretchen C. Dailyb, Benjamin J. Levyc, James J. Grossd)
  • The Relative Merits of Lean, Enriched, and Empowered Offices:
    An Experimental Examination of the Impact of Workspace Management Strategies on Well-Being and Productivity (Craig Knight and S. Alexander Haslam University of Exeter)
  • Freedom from constraints: Darkness and dim illumination promote creativity (Anna Steidlea, Lioba Werthb)
  • Blue or Red? Exploring the Effect of Color on Cognitive Task Performances. (Ravi Mehta, Rui (Juliet) Zhu (2009)
  • Benefits of indoor plants on attention capacity in an office setting. (Ruth K. Raanaasa, Katinka Horgen Evensena, Debra Richb, Gunn Sjøstrøma, Grete Patila)
  • Bron foto: Fastcompany