Leegstand is een grote plaag in heel wat Vlaamse steden en gemeenten. Veel eigenaars van winkelpanden krijgen hun ruimtes niet meer verhuurd. De start-up SpareSpace wil daar een oplossing voor aanbieden. Op het platform kunnen eigenaars hun vrije panden gratis in de kijker zetten en ter beschikking stellen voor verhuur. Hierdoor kunnen panden die al langer leegstaan terug in de markt worden gezet.

Administratie is verleden tijd 

Via de applicatie kan je leegstaande ruimtes in de buurt huren. Van enkele uren voor een meeting tot enkele weken voor een tijdelijke pop-up store: alles is mogelijk. De panden krijgen zo een nieuwe, tijdelijke bestemming. Dat kan snel en eenvoudig, want SpareSpace neemt de administratieve afhandeling op zich.

SpareSpace

Een oplossing voor leegstand enerzijds, een antwoord op zware huurcontracten anderszijds. Vaak lopen huurcontracten over enkele jaren. Hoewel de wetgeving ondertussen aangepast is voor korte termijn-verhuur, dankzij de populariteit van pop-up stores, verdwijnt de administratieve rompslomp daarmee niet. Met SpareSpace zou dat allemaal verleden tijd zijn. Voor zowel de huurder als verhuurder een hele opluchting.

"Leegstand is als een kanker"

Tot daar klinkt het verhaal van SpareSpace erg rooskleurig, maar loopt het praktijk ook allemaal zo vlot? Nadja Desmet, oprichtster van socialemediaburo.be, richtte enkele jaren terug een gelijkaardig concept op. Via CRE@TIELT zette de onderneemster co-workingkantoren op in leegstaande panden, onder andere op de markt in Tielt. Ondertussen richt ze haar pijlen op andere initiatieven, maar ze blikt er met een goed gevoel op terug.

Nadja Desmet

Nadja Desmet (bovenaan, tweede van links) in een van haar vorige co-workingkantoren.

“Leegstand is echt als een kanker voor steden,” vertelt ze. “Als verhuurder zie je je pand gewoon verloederen en dat is pijnlijk. Daarom juich ik initiatieven zoals deze hard toe. Ook voor starters heeft dat voordelen. Je hoeft niet meteen een duur contract voor enkele jaren af te sluiten, maar kan eerst rustig uittesten of je concept, je business wel werkt.”

Toch werd CRE@TIELT niet het onverhoopte succes. “Dat het bij ons - nog - niet werkte, lag aan twee dingen: enerzijds was het maar een zijproject waar onze focus niet lag, anderzijds was  een stad als Tielt er gewoon nog niet klaar voor. We waren werkelijk early adopters. Steden als Kortrijk en Mechelen bjvoorbeeld nemen daar een voortrekkersrol in en faciliteren dat zelf al. Dus ja, ik geloof in het concept en blijf dat hierin verdere stappen gezet worden,” sluit de onderneemster af.

Kortom, SpareSpace lijkt een mooie win-win voor iedereen. Wij wensen de start-up alvast veel succes.