Deze ondernemers kaapten de prijzen weg tijdens de Gentrepreneur Awards:

Deze ondernemers kaapten de prijzen weg tijdens de Gentrepreneur Awards:

Ellen Bruyninckx (links) kaapte de hoofdprijs weg als Gentrepreneur van het Jaar

Studente Ellen Bruyninckx viel met haar website ergopraktijk.be in de prijzen tijdens de Gentrepreneur Awards. Bruyninckx kreeg de award van Student-Ondernemer van het jaar met haar onderneming. Haar website brengt ergotherapeuten samen met cliënten. Voor het eerst werden ook vier awards uitgereikt in bijkomende categorieën: Wonky is verkozen tot de meest duurzame jonge onderneming van het jaar, Joinery de meest creatieve jonge maker, Winwinner de opvallendste jonge groeier en Student Kick-Off werd bekroond als initiatief dat op een originele manier jongeren stimuleert om te ondernemen.

Gentrepreneur Awards

De Gentrepreneur Awards is de gloednieuwe naam voor de verkiezingen van de jonge Gentse ondernemers van het jaar. De verkiezing werd woensdag voor de zevende keer georganiseerd. Met de nieuwe naam 'Gentrepeneur Award' werd het concept echter in een nieuw jasje gestopt en zijn er dit jaar vier awards bij gekomen. Volgens de organisatoren omdat het ondernemerslandschap onder jongeren in Gent steeds groter én diverser wordt. Daarom willen ze ondernemende jongeren en al wie hen ondersteunt voortaan in de bloemetjes zetten. 

Maar wat de ondernemers allemaal gemeen hebben, is dat ze zich via hun onderneming maatschappelijk engageren,” vertelt Evelyne Verhovert, projectcoördinator van Gentrepreneur.

"Student-ondernemer Ellen Bruyninckx zorgt met haar concept rond levenslang wonen voor een betere levenskwaliteit voor heel wat mensen én voor een duurzame aanpak door met de bouwsector samen te werken," legt Verhovert uit. "En met ergopraktijk.be zorgt ze ervoor dat ergotherapeuten, artsen en cliënten elkaar makkelijker vinden. Duurzame Duizendpoten Helena Gheeraert en Sophie Cachet van Wonky gaan voedselverspilling tegen op een positieve manier door nog perfect eetbare groenten die zouden worden weggegooid te redden en er lekkere dips van te maken. Machtige Maker Louis Tardy van Joinery helpt duizenden medestudenten met een nieuw verbindingsconcept voor meubelen zodat je ze makkelijker op je kot krijgt via die smalle trappen."

"Geduchte Groeier Matthias Browaeys van Winwinner zorgt ervoor dat ondernemers makkelijker aan financiering geraken én dat vrienden en familie in hen kunnen investeren zodat iedereen erbij wint. En Inspirerend Initiatief Student Kick-Off is niet, zoals velen denken, enkel een feestconcept maar betrekt studenten in zijn werking waardoor het een inspirerende springplank is die de ondernemingszin van jongeren aanwakkert. Al deze winnaars tonen een ander gezicht dan wat veel mensen zich voorstellen bij ondernemen, namelijk dat succes en maatschappelijk engagement hand in hand gaan, meer nog: een noodzakelijke combinatie zijn."

Geen makkelijke keuze

Volgens de organisatoren van de award was de keuze voor deze rolmodellen was niet eenvoudig. Gentrepreneur kreeg letterlijk honderden inzendingen binnen. Ht niveau van de kandidaten was naar eigen zeggen 'erg hoog.'

"De winnaars zijn voorbeelden van wat Gentse jongeren allemaal in huis hebben, eerder dan uitzonderingen op de regel. We zien dat jongeren steeds mondiger en creatiever worden. Die combinatie zorgt voor een generatie straffe mensen die niet bang zijn om te proberen of op hun bek te gaan en die daardoor snel groeien. En dus kregen we ook een recordaantal straffe kandidaturen binnen voor onze verkiezingen. Het was voor de jury dan ook moeilijk om te kiezen en we zullen ook het komende academiejaar álle Gentrepreneurs in de kijker blijven zetten, niet alleen degenen die deze awards hebben gewonnen. Al zijn zij wat ons betreft wel een jaar lang het gezicht van hun generatie."

Gentrepreneur begeleidde van oktober tot april alleen al meer dan 500 ondernemende jongeren. "Stuk voor stuk geven we hen de kans om te doen wat zij graag doen, want daar draait het vooral om. Gentrepreneur is een open ruimte waar jongeren kunnen experimenteren, proeven, durven en vooral ook mogen falen. Dat zorgt voor een klimaat waarin jongeren veilig maar snel kunnen groeien en het creëert bovendien interessante kruisbestuivingen en nieuwe samenwerkingen," concludeert Verhovert, de projectcoördinator van Gentrepreneur. 

Connecteer met 81.904 abonnees