Vijf op een rij: een blik in het leven van Bart De Waele (CEO Wijs)

Vijf op een rij: een blik in het leven van Bart De Waele (CEO Wijs)


Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door start-up ondernemers aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze nieuwe wekelijkse rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Bart De Waele, CEO van het Gentse digital agency Wijs.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Naast de tijd die ik met mijn gezin doorbreng, ontspan ik mij door te gamen. Ik ben vooral fan van het universum van Blizzard. Je kan mij dus sommige avonden en weekends terugvinden in de wereld van Diablo III, monsters afknallend en zoveel mogelijk buit verzamelend.”

Waaraan geef je graag geld uit?

“De platformen Kickstarter en Indiegogo zijn mijn persoonlijke kryptonite. Als ik daarop terecht kom, kan ik niet weerstaan aan de mooi gebrachte verhalen van het volgende nieuwe gadget.”

“Bijkomend voordeel: het duurt meestal heel lang vooraleer die dingen effectief geleverd worden. Zodanig lang dat ik het vaak al vergeten ben. Dan is dat een onverwacht klein cadeautje aan mezelf: hé, een pakje voor mij, wat zou dat kunnen zijn?”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Geen recent boek, wel één uit 1992: Snow Crash van Neal Stephenson. Alles wat ik weet over digitalisering heb ik eind vorige eeuw uit dat boek geleerd.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

Diegenen die zichzelf niet als start-ups beschouwen en beschrijven, maar als eerste stadium van een onderneming. Het doel van een start-up is om zo snel mogelijk géén start-up meer te zijn. Ik zie te veel mensen die verliefd zijn op dat eerste stadium.”

Het doel van een start-up is om zo snel mogelijk géén start-up meer te zijn. Ik zie te veel mensen die verliefd zijn op dat eerste stadium

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

Het ongelooflijke team bij Wijs. We zijn ondertussen bezig aan de derde iteratie van ons bedrijf in twaalf jaar. Het maakt me trots dat we samen een organisatie kunnen bouwen die alsmaar groter wordt, maar toch de flexibiliteit en agiliteit kan behouden om zich constant aan te passen aan de snel veranderende markt.”

Mijn grootste en - arguably - enige talent is: mensen vinden die slimmer zijn dan ik.”

Connecteer met 82.040 abonnees