De juiste balans vinden tussen werk en gezin is niet altijd eenvoudig. Zeker niet als je als echtpaar samen een bedrijf runt dat prat gaat op een nauwe samenwerking tussen beide partners en in die hoedanigheid ook buiten de privécontext constant met elkaar moet sparren. We blikken op de eerste verjaardag van ‘Mrs. & Mr.’ door onze ondernemersbril terug op hoe wij als getrouwd koppel de voorbije twaalf maanden hebben beleefd en vooral overleefd.

1. Ruzie tot in de slaapkamer

Lijnrecht tegen het advies van onze respectieve moeders en elke gezinstherapeut in: maak ruzie, als dat nodig blijkt. Als Mrs. ‘dat-moet-geregeld-zijn’ en Mr. ‘we-vinden-wel-een-oplossing’ samenleven is niet altijd even gemakkelijk. De afwas zal nooit klagen dat hij blijft staan maar de oproep om in te schrijven voor een hackathon moet soms gewoon de deur uit.

Verschillende persoonlijkheden zorgen voor verschillende insteken op een probleem en ook al geeft dat wrijving intern, het zorgt vaak voor betere oplossingen voor de klant. Dat spanningsveld is soms nodig om het beste uit de twee visies naar boven te halen, anders kan je het evengoed alleen doen. Die ruzie hoeft niet per se in bed, maar gebeurt wel best vóór je met de oplossing naar buiten komt.

2. Laat je idee nooit los

De basis van een goed huwelijk is vertrouwen, naast uiteraard het ontbijt met kinderen overleven en op tijd de vuilnisbakken buiten zetten. Vertrouwen betekent dat je bezorgdheden laat varen zodat de ander zijn of haar mening kan doorduwen. Dat werkt lekker efficiënt én is goed voor het ego van diegene die eens zijn of haar goesting krijgt.

Maar dat blijft niet werken. Wij zijn alle twee zelfstandig geworden na heel wat ervaring binnen grote en kleine bedrijven. We hebben beiden onze redenen om een oplossing in een bepaalde richting te duwen. Meestal hebben we beiden gelijk. Vertrouwen moet er zijn, maar goede ideeën laten varen is niet slim. Ga terug naar start en discussieer het door. Je leert beiden bij en de klant wordt er waarschijnlijk beter van.

3. Met twee kan je alles aan

Zo zit dat. Een projectmanager die als geen ander deadlines kan halen en 200 borden tegelijkertijd draaiende houdt, in combinatie met een creatieve ontwerper die de juiste analytische vragen stelt. Wat heb je meer nodig om een innovatief project uit de grond te stampen? Wel, veel ander volk.

In welk project we ons ook vastbijten, we zijn nooit alleen. Opdrachtgevers, stakeholders, het marketingteam, de technische partij, de eindgebruikers, onze eigen partners en de kinderen. We zijn altijd deel van een team en constant in communicatie om ons ding goed te kunnen doen. Dus als er één van ons een steekje laat vallen, dan helpt de ander het oprapen.

4. Geef toe dat je er niks van snapt

We werken niet altijd op dezelfde projecten. Soms zitten we maanden op een andere locatie, bij een ander bedrijf in een volledig andere mindset. Namen als Jonas, Kevin en Annelies maken op de momenten dat wij achter het kookfornuis staan de wildste verhalen mee. Elke dag komen we wel in een situatie waar we niet helemaal zelf uit geraken en proberen we bij de ander advies in te winnen. Zodanig gefocust op de problematiek van de dag vergeten we al eens dat de ander er niet bij was.

Soms ben je even de weg kwijt, zie je niet meer waar in het verhaal je net bent ingevallen. Helemaal niet erg. Onderbreek gerust uw (business)partner en laat het verhaal weer van vooraf aan beginnen. Dat zorgt er niet alleen voor dat jij het weer snapt maar het verplicht de ander ook om naar de essentie te gaan en het verhaal duidelijk te structureren. Vaak leidt alleen dat al tot de oplossing voor hét vraagstuk van de dag.

5. Spreek ook eens niet over het werk

Af en toe zijn er genoeg hypotheses, work breakdowns en stand-ups gepland. Af en toe zijn de kinderen te luid of waren de meetings die dag te lang. Af en toe is de donderdag nog te ver af van het weekend. Dan is de probleemreflectie met voltallige Raad van Bestuur van onze vennootschap (wij twee dus) even niet aan de orde.

Het is helemaal ok, wat zeg ik, het is zelfs belangrijk om een grens te kunnen trekken. We ondernemen beiden super graag en doen ons werk met evenveel passie, wat maakt dat loslaten niet altijd even gemakkelijk is. Net daarom is het belangrijk om tegen elkaar te kunnen zeggen: nu is het genoeg, hier stopt het (even). Laten we de rest van de dag niet meer over het werk praten.

6. Plan gewoon de strijk in

Ja, we werken meestal aan de keukentafel. We lieten zelfs - mooi symmetrisch - twee bureaus bouwen, ons logo hangt zelfs in grote letters in ons huis. We kunnen zonder twijfel stellen dat werk en privé duidelijk niet gescheiden zijn. Wel integendeel.

Dat betekent ook dat op maandag na de planning meeting de laptops op de kast gaan en we ons kwijten van een andere belangrijke taak: de strijk. Deze staat namelijk gewoon tussen de andere to-do’s. Voor ons gaat het namelijk niet om het scheiden maar het verzoenen van gezin en werk. Succes ermee!