Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door start-up ondernemers aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze nieuwe wekelijkse rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Hans Constandt, oprichter en CEO van het Belgische healthtech bedrijf Ontoforce, dat in 2018 door de Vlaamse Regering werd bekroond tot 'Scale-up van het Jaar'.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Ondanks een drukke levensstijl en het vele werk ben ik eigenlijk vrij ontspannen. Omdat ik in het weekend of op vakantie graag en veel tijd doorbreng met mijn vrouw, de kinderen en vrienden. En tijdens de weekavonden probeer ik zoveel mogelijk te sporten, gevolgd door een deugddoende sauna.”

“Daarnaast haal ik heel veel energie uit de fierheid die mijn gezin toont ten aanzien van mijn professionele parcours. Het is zo leuk wanneer mijn vrouw of schoonvader weer eens een goede tip geven of een interessant artikel onder m'n neus schuiven. Wetende dat je zoveel steun krijgt van het thuisfront, werkt zeer ontspannend voor mij.”

“Waar ik eveneens enorm van geniet, zijn de telefoongesprekken die ik dagelijks in mijn wagen voer. In plaats van mij op te jagen in het verkeer haal ik ontzettend veel energie uit het sparren met andere, jonge ondernemers die vaak voor dezelfde uitdagingen staan. Door op een open en transparante manier kennis te delen, zonder verborgen agenda, kan je veel van elkaar leren.”

Doen wat je graag doet, is zo ontzettend belangrijk. Het zorgt ervoor dat ik mijn werk - ook al komt daar vaak stress bij kijken - als ontspannend ervaar.”

Waaraan geef je graag geld uit?

Gadgets en reizen. Ik test nog altijd graag de laatste snufjes uit, ook al blijven er veel in de verpakking zitten. Tot groot jolijt van mijn gezin.”

“En als je hard werkt, mag -neen moet - je ten volle genieten als je er even tussenuit trekt. Dat kan een verre reis zijn tijdens de zomer, maar net zo goed een korte city trip dichter bij huis of gewoon op eindejaar even uitwaaien aan de Belgische kust.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Ik lees veel te weinig, eenvoudigweg omdat ik geen tijd heb. De laatste twee boeken die ik las, kan ik eenieder aanraden. Beiden zijn van Jeremy Rifkin: The Third Industrial Revolution en The Zero Marginal Cost Society. Daarnaast kan ik ook de columns van Kaaiman in De Tijd smaken.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Die heb ik eigenlijk niet. Wat ik wel zie, is een enorme wil bij grotere bedrijven om aan co-creatie te doen. Omdat het besef daar is dat ze gedisrupt gaan worden door de start-ups, geloven ze niet alleen in het belang van co-creatie maar voegen ze ook de daad bij het woord. En niet door acquisitie, een strategische investering of zoveelste innovatietraject maar door echt te gaan co-creëren zodat er op niveau van tech, ROI, sales en marketing een absolutie win-win ontstaat voor zowel start-up als corporate. Een samenwerking die niet eenmalig is maar duurzaam kan groeien.”

“Wij gaan dat nu proberen opzetten met ziekenhuizen, banken, telecom,... Als dat lukt, kan het een heel mooi verhaal worden.”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

“Sowieso op het feit dat zowel mijn team als de mensen binnen dat team groeien. Het is altijd leuk als je ziet dat mensen hun grenzen blijven verleggen, uit hun comfortzone treden en leuke dingen realiseren.”

“En uiteraard is het ganse team bijzonder fier als we weer eens te horen krijgen dat we een patiënt geholpen hebben om net die trial te vinden die hem of haar hoop geeft, weer langer laat leven of de ziekte effectief verhelpt. Het is fantastisch te beseffen dat mijn droom om met beter gelinkte data mensen te genezen op dit moment aan het gebeuren is. Daar ben ik echt heel fier op.”