Dankzij de Wondernemerscan kan je nagaan hoeveel ondernemer er in jou schuilt ⚡Destiny neemt Ulysse Group over, meteen de vierde Waalse overname voor de telecom-en cloudspecialist uit Zaventem ⚡Acht mensen krijgen de kans om op kosten van de Japanse miljardair Yusaku Maezawa in te checken voor de eerste commerciële maanvlucht ⚡Big Tech-bedrijven vinden België een weinig interessante locatie voor de bouw van grote datacenters , zo blijkt uit een internationale studie ⚡En Cartamundi, familiebedrijf uit Turnhout en de grootste speelkaartenfabrikant ter wereld, viel deze week in de prijzen.

1. Deze scan laat zien hoeveel ondernemer er in elk van ons schuilt

Hoeveel ondernemer schuilt er in mij? Het is een vraag die velen zich ooit al eens gesteld hebben. Dan kan je nu heel makkelijk testen dankzij de Wondernemerscan. Deze laagdrempelige online test, die wetenschappelijk onderbouwd is, brengt relevante aspecten van ondernemerschap in kaart, waardoor je inzicht krijgt in zowel je eigen sterktes als zwaktes.

De scan peilt niet enkel naar competenties maar focust zich ook op andere zaken die ondernemend gedrag kunnen beïnvloeden. Sommige vragen spelen bijvoorbeeld in op de stimulerende rol van iemands persoonlijkheid in onzekere omstandigheden. Zo kijkt de Wondernemerscan onder meer naar parameters als zelfredzaamheid, uitvoerende sterktes en besluitvaardigheid. Een steekproef van expert-ondernemers dient als benchmark.

Met de uitkomst van de scan, die in een individueel rapport wordt gegoten, weet elke kandidaat-ondernemer waar hij of zij aan moet werken om met meer vertrouwen en het nodige succes de sprong naar het ondernemerschap te maken. Ook voor de doorgewinterde ondernemer is het een handige tool, want ook die komt via de Wondernemerscan te weten welke vaardigheden hij of zij zoal moet bijschaven.

Het ondernemerschap van morgen wordt een combinatie van causaal en effectueel denken

“Onzekere tijden vragen om te roeien met de riemen die je hebt. Je kijkt wat er in de koelkast zit en begint te koken”, zegt Bart Derre, directeur van het HOGENT E-Lab en één van de founding fathers van de Wondernemerscan. “Het ondernemerschap van morgen is dan ook een combinatie van causaal en effectueel denken. Met de Wondernemerscan krijg je inzicht in je ontwikkelingspunten en je sterktes, en die helpen je groeien in je ondernemerschap.”

De Wondernemerscan, die je hier gratis kan doen, is een initiatief van Xerius en HOGENT E(entrepreneurial)-Lab. Met het resultaat ken je dus je sterktes én je werkpunten.

2. Destiny doet vierde overname op Waalse markt

Telecom-en cloudspecialist Destiny zit al enkele jaren in een stevige groeispurt. Met Ulysse Group, een internet- en netwerkinfrastructuur die sinds 1995 vanuit uit Mons opereert, realiseert het bedrijf van broers Daan en Samuel De Wever zijn vierde overname op de Waalse markt.

Na eerdere overnames van Ergatel in 2016, en drie jaar later eerst Belgium Telecom, en vervolgens de Waverse telecomspeler Fuzer en diens moederbedrijf Escaux, heeft Destiny zich daarmee nog sterker verankerd in Wallonië. Daardoor verstevigt het bedrijf zijn positie als nationale cloud telecom–challenger en is het aantal klanten en medewerkers aan beide kanten van de taalgrens nu min of meer mooi verdeeld.

Het kantoor van Ulysse in Mons blijft, waardoor Destiny na Waver nu ook een tweede Waals filiaal heeft. De 12 werknemers van Ulysse Group alsook de drie medeaandeelhouders blijven aan boord.


3. Japanse miljardair geeft acht tickets weg voor reis rond de maan

Wie in 2023 graag mee wil met de eerste commerciële vlucht rond de maan kan zich tot 14 maart kandidaat stellen. De Japanse miljardair Yusaku Maezawa was de eerste die in 2018 bij SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, twee zitjes reserveerde en daar ook behoorlijk veel geld voor neertelde. Nu blijkt dat hij ook alle andere tickets in zijn bezit heeft. Acht daarvan biedt hij nu dus aan, gratis dan nog wel. “Ik heb alle plaatsen gekocht, dus wordt het een privévlucht.”

Aanvankelijk keek hij daarvoor in de richting van de artiestenwereld, maar daar ziet Maezawa nu dus van af. Geïnteresseerden moeten aan slechts twee voorwaarden voldoen: ze moeten grenzen willen opzoeken en bereid zijn de rest van de bemanning te helpen om datzelfde te doen.

De Belgische fashiontech designer Jasna Rokegem heeft alvast haar kandidatuur gesteld voor missie ‘dearMoon’. De reis zou een kleine week duren. Bij sommige ruimtevaartexperts bestaat er enige scepsis, zij betwijfelen of een maanvlucht met mensen aan boord over twee jaar al haalbaar is.


4. België weinig interessante locatie voor bouw van grote datacenters

De big tech vindt ons land een weinig interessante locatie voor nieuwe datacenters. Internationaal ontwerp- en adviesbureau Arcadis ging na welke criteria de grote techbedrijven hanteren om in sterk ontwikkelde landen grote datacenters te bouwen. Die analyse resulteerde uiteindelijk in een Data Center Location Index 2021. België staat daarin op een weinig benijdenswaardige 32ste plaats, op een totaal van 50 landen. Onze buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland doen het beduidend beter. In Europa scoren enkel Tsjechië en Portugal nog slechter dan België. Dat komt omdat ons land geen rechtstreekse glasvezelverbinding heeft met de VS, waar de grote techbedrijven gevestigd zijn. Ook het trage vergunninsgsbeleid speelt ons parten.

Ons land heeft nochtans dringend meer datacenters nodig, met nieuwe technologieën, zoals 5G en zelfrijdende wagens die er zitten aan te komen. Lokale, kleinere ‘edge data centers’ kunnen een uitweg bieden. Deze staan dan in verbinding met de grote datacenters in bijvoorbeeld Londen, Amsterdam of Frankfurt en verbeteren de connectiviteit en de snelheid van de dataoverdracht, dichtbij de gebruiker. De kortere tijd tussen het ontwerp en de ingebruikname van zo’n kleiner datacenter is ook interessanter voor investeerders en techbedrijven.

Als er bij de bouw van deze kleinere, lokale datacenters veel aandacht besteed wordt aan duurzaamheid, kunnen ze ook voor andere doeleinden dan een betere connectiviteit ingezet worden, zoals de verwarming van gebouwen. De servers in de datacenters geven namelijk heel wat warmte af, die vandaag verloren gaat. Een ander voordeel is dat edge data centers ook kunnen bijdragen aan de stabilisatie van het elektriciteitsnet.

Modern server room interior in datacenter, web network and internet telecommunication technology, big data storage and cloud service concept, 3d rendering

5. CartaMundi wint Family Business Award

CartaMundi mocht woensdagavond de ‘Family Business Award of Excellence’ 2020 in ontvangst nemen. Een prestigieuze prijs die sinds 2014 elk jaar het meest voorbeeldige familiebedrijf van het land beloont en wordt uitgereikt door EY, in samenwerking met FBN Belgium, Guberna, BNP Paribas Fortis en Mediafin.

De jury, voorgezeten door Guido Vanherpe, CEO van La Lorraine Bakery Group, koos CartaMundi als Belgisch ambassadeur. Uitgeverij Lannoo groep en bouwgroep Stadsbader waren de andere finalisten.

Dankzij selectieve overnames is Cartamundi, opgericht in 1970, vandaag met 13 fabrieken en 15 verkoopkantoren marktleider voor de productie van speelkaarten en bordspellen, met producten die wereldwijd verkocht worden. Het bedrijf is nog steeds in handen van de twee stichtende families en wordt geleid door een extern management team. De groep boekte in 2020 een omzet van 465 miljoen euro en stelt 2.500 mensen te werk.

CartaMundi is de zevende naam op het indrukwekkende lijstje van winnaars: Duvel Moortgat (2019), Sipef (2018), Vandersanden Group (2017), La Lorraine Bakery Group (2016), Reynaers Aluminium (2015) en Cosucra (2014).

(Photo by Dimitri Janssens)