Het Australische bedrijf v2food, dat vlees produceert op basis van planten, kan rekenen op een investering van 45 miljoen euro van het Belgische Astanor Ventures. In totaal bracht de Series-B-kapitaalronde van het in Sydney gevestigde bedrijf 92 miljoen euro op. Met het geld wil v2food vooral de Aziatische en Europese markt veroveren.

De Europese consumptie van plant-gebaseerde producten steeg de afgelopen twee jaar met 49%. Aan dit tempo zou de markt tegen 2026 goed zijn voor een omzet van maar liefst 3,2 miljard euro. Geen wonder dus dat bedrijven en investeerders staan te popelen om mee te doen.

“Dit is een belangrijke stap richting ons doel”, aldus v2food-CEO Nick Hazell. “Namelijk de manier waarop de wereld voedsel produceert te veranderen. Er is namelijk een grote kloof tussen de hoeveelheid vlees die we vandaag de dag produceren en de hoeveelheid die nodig is om de groeiende wereldbevolking te voeden. Onze missie is duidelijk: mensen voorzien van plantaardig vlees dat lekker smaakt en goed is voor het milieu.”

Hendrik Van Asbroeck, managing partner van Astanor Ventures, is alvast overtuigd: “v2food is met zijn wereldteam én wetenschappelijke expertise het juiste bedrijf om de nieuwe generatie van alternatief vlees over de hele wereld te leveren.”

Met als slagzin ‘where tech meets nature’ investeert Astanor Ventures hoofdzakelijk in start-ups die werken rond duurzame voedings- en landbouwtechnologie. Vorig jaar verzamelde de jonge durfinvesteerder met kantoren in Brussel en Luxemburg nog 275 miljoen euro. Geld dat het vond bij zowel Belgische (onder meer de families Colruyt, Toye en de Spoelberch) als buitenlandse investeerders.