Uit projecten van student-ondernemers zijn al heel wat mooie start-ups en innovaties ontstaan. Die positieve impact is nu ook bewezen in een pilootstudie van Universiteit Gent in opdracht van de Vlaamse overheid.

Uit de studie, waar 305 (oud-)student-ondernemers van de UGent aan deelnamen, blijkt dat meer dan de helft van de UGent-studenten die tijdens hun studies een eigen zaak oprichtten, ook na het afstuderen zelfstandig ondernemer blijft – bij de overige hoogopgeleide jongeren ligt dat percentage op slechts 9%.

Ook interessant: student-ondernemers die toch als werknemer aan de slag gaan, kunnen in meer dan 60% van de gevallen als intrapreneur beschouwd worden, omdat ze binnen hun organisatie innovatief gedrag vertonen en nieuwe activiteiten uitbouwen voor hun werkgever. Het Vlaams gemiddelde voor jonge hoogopgeleide werknemers ligt hier op 11%.

Ten slotte blijkt dat student-ondernemers na hun studies gemiddeld 2,43 personen tewerkstellen. Daarmee is ook de belangrijke economische impact voor het eerst objectief aangetoond. Met een gemiddelde jaaromzet van ruim 280.000 euro scoren ze bovendien beter dan het Vlaams gemiddelde van zo’n 90.000 euro.