Dit weekend verzetten we onze klok naar winteruur. De zon komt een uur vroeger op, maar gaat dus ook een uur vroeger onder. Uit een poll van rekruteringsexpert Hays blijkt dat 46% van de Belgen toch liever in daglicht naar huis keert na zijn werkdag. Hays geeft daarom tips om de winterdip door te komen en efficiënt te werken.

1. Werk naar je productiefste momenten toe

Word je bewust van wanneer jij het productiefste bent. Weet je van jezelf dat je het meeste werk verzet in de voormiddag, plan je belangrijkste taken dan op die moment in. Werk je liever in de avonduurtjes, organiseer je werk daar dan naartoe.

Wetenschappers suggereren dat ons natuurlijk piekmoment in de late voormiddag valt. Onze lichaamstemperatuur begint te stijgen vlak voordat we 's morgens wakker worden en neemt toe tot de middag. Deze geleidelijke toename van de lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat ons werkgeheugen, onze alertheid en onze concentratie ook geleidelijk verbeteren, met een piek rond het midden van de ochtend. Het nemen van een warme ochtenddouche kan het proces een vliegende start geven.

2. Werk met to-do lijstjes

Of het nu om een online tool zoals Trello of geschreven post-its gaat, door elke dag te werken met to do-lijstjes boost je je productiviteit. Je zal je opgelucht voelen als je een opdracht waar je tegenop zag van je lijstje hebt geschrapt.  

3. Geef jezelf deadlines

Geef jezelf deadlines voor elke taak op je to-do-lijst. Op die manier zul je minder geneigd zijn om dingen uit te stellen of tijd te verspillen. Werk volgens het ‘eat the frog’-principe, naar de uitspraak van schrijver Mark Twain: ‘Eerst een (levende) kikker eten, dan is de rest van de dag een eitje’. Start je dag dus met de moeilijkste en/of belangrijkste taak en vermijd uitstelgedrag. Het voltooien van een taak geeft immers het geluks-stofje endorfine vrij in je hersenen waardoor je energie krijgt voor de rest van de dag.

4. Bekijk je mails op specifieke tijdstippen

E-mails zijn een productiviteitsdoder. We controleren gemakkelijk elke vijf minuten onze nieuwe berichten. Maar dit kan betekenen dat je de hele dag door e-mails schrijft, in plaats van je te concentreren op je werk. Overtuig jezelf om e-mails op bepaalde momenten gedurende de dag te controleren. Op die manier zorg je ervoor dat je de tijd die je aan het beantwoorden van mails besteedt, beperkt.

5. Houd telefoontjes kort en krachtig

Klessebessen aan de telefoon met klanten, vrienden of leveranciers kan veel tijd kosten. Probeer elk telefoontje te beperken door je gesprekspartner uit te leggen dat je naar een deadline toewerkt. Bij bepaalde klanten zal je dat weliswaar niet kunnen doen. Schakel in dat geval je telefoon uit wanneer je het erg druk hebt en laat je voicemail aangeven dat je op dat moment niet beschikbaar bent, maar dat je later op de dag berichten zal beantwoorden.

6. Beperk je social media-gebruik

Twitter, Facebook, LinkedIn,… Verleidelijk om naar te kijken, maar de social media platformen zorgen voor veel afleiding. Net als e-mails bekijk je je profielen best enkel op bepaalde tijdstippen van de dag en beperk je ook liefst de tijd die je eraan spendeert. Zorg er ook voor dat je de social media-tools niet open laat staan op je laptop, want zo onderbreken ze voortdurend je werkstroom.

7. Blijf in beweging

Las zoveel mogelijk momenten in om je benen te strekken. Bezoek tijdens pauzes eens een collega op de verdieping onder je. Wanneer je staat te wachten aan het koffieapparaat kan je squats of lunges doen of gebruik de printer om rechtstaande push-ups uit te voeren. En waarom niet eens rechtstaand vergaderen met je collega’s? Je zal merken dat je vergadering niet onnodig zal uitlopen.