Kwart Belgen heeft op zondagavond een slecht gevoel door het werk

Kwart Belgen heeft op zondagavond een slecht gevoel door het werk

Meer dan de helft (51,2%) van de Belgen heeft regelmatig last van een negatief buikgevoel op het werk. Eén op de tien Belgen voelt zich zelfs elke dag slecht in zijn vel omwille van het werk. En meer dan een kwart (26,3%) van de Belgen krijgt op zondagavond al een slecht gevoel omdat hij/zij de volgende dag moet gaan werken. Alarmerende cijfers, zeker omdat 73% van de ongelukkige werknemers geen stappen zet om op zoek te gaan naar een nieuwe job. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener Agilitas (vroeger t-groep).

Vooral jonge Belgen onder de 34 hebben last van een negatief gevoel op het werk. Meer dan de van de jonge Belgen voelt zich maandelijks slecht in zijn vel op het werk. De belangrijkste reden hiervoor is het zich niet gewaardeerd voelen op het werk. Ook een onevenwichtige work-life balans speelt een grote rol.

Waar 58,5% van de jonge Belgen aangeeft zich minstens 1 keer per maand slecht te voelen op het werk, is dit voor 35- tot 49-jarigen 49,7% en voor 50-plussers zelfs 46%. Jonge Belgen voelen zich dus beduidend slechter op het werk dan iets oudere werknemers.

Leen Martens, woordvoerder Agilitas, verklaart: "Er is duidelijk sprake van een mismatch tussen de verwachtingen van jonge Belgen en die van vele werkgevers. En dan gaat het niet enkel over de taken die je elke dag uitvoert, maar ook over je persoonlijkheid en de bedrijfscultuur. Al die zaken moeten perfect met elkaar matchen. Pas jij eerder bij een bedrijf met een losse sfeer waar je je eigen weg moet zoeken of eerder in een resultaatgerichte cultuur met veel uitdaging? Belangrijke vragen waar we bij Agilitas toch graag bij stilstaan."

Helft Belgen legt zich neer bij een negatief gevoel

En toch is de grote meerderheid van de Belgen die zich wel eens slecht voelen op het werk, niet op zoek naar een nieuwe job. Meer dan de helft (53,3%) van de Belgen heeft er eigenlijk al vrede mee genomen dat het werk hen vaak een slecht buikgevoel geeft. 73,1% onderneemt geen stappen om op zoek te gaan naar een nieuwe job.

Er is duidelijk sprake van een mismatch tussen de verwachtingen van jonge Belgen en die van vele werkgevers

Dit is alarmerend, volgens Leen Martens, woordvoerder van Agilitas: "Uit deze cijfers blijkt dat heel wat mensen hun buikgevoel niet volgen als het gaat over werk. Nochtans speelt je goed voelen in je job een belangrijke rol in ons algemeen geluksgevoel. Vandaar onze oproep om meer te luisteren naar je buikgevoel en te gaan voor een job die perfect aansluit bij je noden en ambities. We zijn ervan overtuigd dat mensen die op basis van hun buikgevoel een keuze maken veel bewuster in het leven staan, hun talenten echt benutten, meer bijleren, productiever zijn en vooral gelukkiger zijn."

14,3% Belgische werknemers voelt zich niet gewaardeerd

De grootste reden voor het negatief buikgevoel op het werk is het zich niet gewaardeerd voelen. Daarna volgen strakke deadlines, veeleisende klanten en filestress. Ook de onevenwichtige work- life balans is voor veel Belgen een factor die leidt tot een negatief buikgevoel. Dit zijn de vijf belangrijkste oorzaken van een slecht gevoel op het werk:

  1. Ik voel me niet gewaardeerd op het werk: 14,3%
  2. Strakke deadlines: 13%
  3. Veeleisende klanten: 12,3%
  4. De weg van en naar het werk is stresserend (files, openbaar vervoer): 11,8%
  5. Mijn work-life balans is niet in evenwicht: 11,6%

Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Agilitas tussen 1 en 6 oktober bij 650 werkende Belgen, representatief op regio, geslacht, leeftijd en diploma.

Connecteer met 82.175 abonnees