Er zijn duidelijke patronen te ontwaren in het sollicitatiegedrag van de Belg. Dat blijkt uit een analyse op basis van alle ontvangen cv’s in 2018 die rekruteringsbureau Robert Half kreeg via hun website. De cijfers wijzen uit dat we vooral op maandag ons cv uitsturen en actiever op zoek gaan naar een nieuwe job in het laatste kwartaal van het jaar. Ook solliciteren via smartphone wordt populairder.

Einde en begin van het jaar piekmomenten

De Belg gaat voornamelijk op zoek naar een nieuwe uitdaging op het einde en in het begin van het jaar. Vooral oktober (11,1 %) en november (11 %) zijn daarbij erg populaire maanden. In deze maanden worden bijna een kwart van alle ontvangen cv’s verzonden. In december (8,9 %) is er een kleine kerstdip merkbaar, waardoor september (9,6 %) de top drie vervolledigt. De minst populaire maanden liggen in de zomerperiode met juni (6,8%) en juli (6,6 %) als laagste uitschieters.

 “We merken traditioneel dat mensen op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging na de zomermaanden en aan het begin van het nieuwe jaar. Vaak zijn de zomer- en kerstvakantie momenten die mensen gebruiken om te herbronnen. Ze nemen de tijd om hun professionele levensloop onder de loep te nemen en zichzelf de vraag te stellen: waar sta ik en waar wil ik nog naartoe. In sommige gevallen leidt dit dus tot een zoektocht naar een job die meer aansluit bij hun verwachtingen”, klinkt het bij Jeroen Diels, Director bij Robert Half.

Maandag, sollicitatiedag

De overgrote meerderheid van de Belgen solliciteert op maandag (18,5 %) waarna het aantal sollicitaties iedere dag een beetje afneemt met zaterdag als dieptepunt (6.4%). Vrijdag is met 13,7 % van de ontvangen cv’s overduidelijk de minst populaire weekdag. In het weekend solliciteert maar liefst zes op de tien mensen op zondag (57%). Bovendien solliciteert de Belg opvallend vaak overdag met een piek tussen 10 en 16 uur, wat impliciet betekent dat de werkende Belg ook op het werk een cv durft versturen.

“Ook hier is de oorzaak te zoeken bij het nemen van een rustmoment. In het weekend doen we heel wat fijne dingen. Zij die zich vragen stellen over hun werkgeluk, zullen zondagavond geen zin hebben om maandag weer naar het werk te vertrekken. Wanneer dit gevoel week na week opduikt, zorgt dit ervoor dat mensen zullen uitkijken naar een nieuwe job. Wat dus leidt tot een verhoging van het aantal sollicitaties op maandag”, zo vertelt Diels.

Sollicitatie via smartphone steeds populairder

Hoewel 79% van de sollicitaties nog steeds via een computer verloopt, merken we een stijgende trend in het aantal sollicitaties via smartphone (19%) en tablet (2%).

“Jaar na jaar zien we een stijging in het aantal cv’s die via mobiele toestellen worden geüploaded op onze website. Kandidaten willen met enkele eenvoudige clicks snel hun cv kunnen versturen. In deze ‘war for talent’ is het dan ook zaak om als werkgever te investeren in een vlotte mobiele online beleving. Je mobiele website is nu eenmaal vaak de eerste indruk die je nalaat bij potentiële medewerkers”, aldus Diels.

6 tips voor een inspirerend CV

  • Een cv opstellen is logischerwijs altijd een persoonsgebonden klus. Iedere sollicitant is anders, waardoor ook elk cv er anders uitziet– zowel qua vorm als qua inhoud. Neem dus uitgebreid de tijd om te beslissen wat je wel en niet in je curriculum vitae wil vermelden, en op welke manier je dat het liefste doet. Denk bijvoorbeeld aan de lay-out en het lettertype: hoe val je op zonder dat het overdreven overkomt?
  • Verkoop geen leugens. Een overdrijving her en der lijkt aantrekkelijk ter promotie van je werkzaamheden, maar rekruteerders prikken er vrijwel altijd genadeloos doorheen.
  • Richt je op de feiten. De sollicitatiebrief is bedoeld om kennis te maken met jouw persoon. Een cv vraagt enkel om de gegevens.
  • Gebruik heldere taal! Vermijd vaktaal en hanteer een actieve schrijfstijl.
  • Zorg ervoor dat er geen gaten in je cv zitten. Zo vermijd je dat de rekruteerder moet vragen waar je tussen 2011 en 2013 hebt uitgehangen. Geef aan wat de reden was voor je tijdelijke werkloosheid.
  • Heel belangrijk: hou het kort. Cv's die langer zijn dan twee A4'tjes worden vaak niet eens bekeken.