Uber, de doorn in het oog van taxi-bedrijven, creëert elke maand meer dan 20.000 jobs. Dat heeft het bedrijf zelf bekend gemaakt op haar blog. Net vandaag vindt een grootschalig protest plaats tegen Uber in Londen, Berlijn, Barcelona, Parijs, Madrid & Rome.

Uber?

Uber is een Amerikaanse startup die mensen helpt een centje bij te verdienen als privé chauffeur. Zo kunnen klanten aangeven dat ze opgehaald moeten worden op een bepaalde locatie en dat alles via een app.

De app toont ook hoe lang de taxi onderweg zal zijn, en waar de taxi zich precies bevindt. Chauffeurs worden ook via de app beoordeeld & slechte bestuurders worden uit het systeem gehaald. Een rit betalen gaat automatisch via creditcard of Paypal als de klant uitstapt. Hieronder kan je zien hoe dat precies werkt:

Vorige week haalde Uber 1,2 miljard dollar op bij investeerders. Het bedrijf wordt intussen geschat op een waarde van 17 miljard dollar. Uber is actief in 128 steden en 37 verschillende landen. Nog een opmerkelijk feit: Uber verdubbelt elke 6 maanden haar omzet. 

Protest

Taxibedrijven zijn niet gediend met Uber, aangezien de dienst zich niet houdt aan dezelfde reguleringen & daarom ook haar prijzen lager/competitief kan houden dan die van traditionele taxi’s. Vandaag vindt een grootschalig protest plaats tegen Uber in Londen, Berlijn, Barcelona, Parijs, Madrid & Rome.

Pierre-Dimitri Core-Coty, general manager van Uber, ligt niet echt wakker van de protesten: "Het maakt Uber vooral meer zichtbaar en laat veel mensen inzien dat er nu keuzes zijn die er voorheen niet waren."

Uber werd verboden in Brussel & Berlijn wegens oneerlijke concurrentie. Al gaan er steeds meer stemmen op die stellen dat Uber en taxibedrijven niet over dezelfde kam te scheren zijn.

Uber zorgt voor 20.000 jobs per maand

Uber vindt dat het zich niet moet houden aan dezelfde regulering, aangezien mensen bewust kiezen voor vervoer dat zich niet aan bepaalde standaarden hoeft te houden.

Om haar woorden kracht bij te zetten maakte Uber enkele opmerkelijke statistieken bekend. Zo blijkt dat de dienst elke maand meer dan 20.000 mensen aan een job helpt. In onderstaande infographic kan je enkele cijfers op een rijtje zien: 

Wat denk jij over Uber? Moeten taxichauffers berschermd worden?